16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Izdat crveni meteo alarm

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je crveni meteo alarm za danas i sutra na teritoriji cijele Crne Gore.

Vrijeme - zima
Vrijeme – zima

U južnim predjelima promjenljivo oblačno, a na sjeveru pretežno oblačno, povremeno slab snijeg ili mećava. Vjetar sjeverni i sjeveroistočni, pojačan i veoma jak, na udare povremeno olujne, ponegdje i orkanske jačine. Jutarnja temperatura vazduha od -19 do -1, najviša dnevna od -16 do 1 stepen“, saopšteno je iz HMZCG.

U Podgorici će biti promjenljivo oblačno, vjetrovito i veoma hladno. Vjetar pojačan i jak, na udare olujne, povremeno i orkanske jačine, sjeveroistočni. Jutarnja temperatura vazduha oko -5, najviša dnevna oko -3 stepena.

Ovakve vremenske neprilike mogu imati značajan uticaj na sistem distribucije električne energije naročito u sjevernom dijelu Crne Gore, upozorili su iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.

„CEDIS je preduzeo sve radnje u cilju pripreme sistema za zimske uslove rada kroz redovno održavanje mreže, a pripravnost ekipa je podignuta na najveći nivo, kako bismo, operativno i u najkraćem roku, riješili eventualne probleme koji mogu nastati na mreži zbog najavljenih vremenskih neprilika.U  svim djelovima CEDIS-a  obezbijeđeni su neophodni uslovi za stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema a u slučaju vanrednih okolnosti pripremljen je plan za  angažovane dodatnih ekipa kako bismo u najkraćem roku otklonili eventualne probleme na distributivnoj mrež“, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a kažu da su ih iz Iz Elektroprivrede Crne Gore obavijestili da je došlo do porasta u potrošnji električne energije prethodnih dana, zbog niskih temperatura.

„ To dodatno opterećuje sistem ali je, za sada, stanje stabilno i korisnici su uredno napojeni električnom energijom. I zemlje regiona su suočene sa velikom potrošnjm pa su okolni sistemi primorani na dodatni uvoz električne energije“, navodi se u saopštenju.

Iz Crnagoraputa su saopštili da je sva mehanizacija sto odsto pripravna i uključena.

Saobraćaj na magistralnom putu Virpazar- Sutomore je odblokiran nakon nekoliko sati. Prekid saobraćaja izazvala su dva šlepera koja su se zaglavila u snijegu i prepriječila put.

Iz Direkcije za saobraćaj su apelovali na vozače da zbog najavljenog nevremena izbjegavaju da voze noću, da vožnju prilagode uslovima i stanju na putu i važno je da znaju da so ne reaguje na temperaturama ispod minus osam stepeni.

Informativni centar zajedno sa službom pomoći na putu na usluzi je građanima 24 sata.

Informacije se mogu dobiti putem telefona: 19807,020234999 i 063239987.

Najčitanije