21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Izbori u Herceg-Novom – najveći dobitnik Demokrate, slede pregovori

Herceg -Novi -foto TO HN

Demokratska partija socijalista (DPS) neće moći da formira vlast u Herceg Novom ako se učesnici jučerašnjih izbora koji su u kampanji saopštili da neće sa njima budu držali svojih obećanja, pokazuju nezvanični rezultati glasanja po podacima iz nekoliko izbornih štabova.

DPS je osvojio 12 mandata, Demokrate Alekse Bečića devet, Demokratski front četiri, Novska lista tri  a Socijalistička narodna partija dva mandata. Socijaldemokrate, Građanska grupa Izbor, koalicija SDP-URA i Građanska lista za Herceg Novi osvojili su po jedan mandat u lokalnom parlamentu sa 34 mjesta.

Najveći dobitnik izbora su Demokrate, koji na prošlim izborima nijesu učestvovali, što se moglo vidjeti i po euforičnom raspoloženju u njihovom izbornom štabu.

“Dali smo riječ i riječ smo održali. Nakon Budve, nakon Kotora od večeras je i Herceg Novi slobodan”, kazao je sinoć Bečić na konferenciji za novinare.

Bečić je kazao da je DPS, poslije udaraca u Budvi i Kotoru,  u Herceg Novom “politički nokautiran”.

Koordinator DPS-a za Herceg Novi, poslanik Petar Ivanović, pojasnio je koji su razlozi za pad podrške od oko 1000 glasova.

“Ovi izbori su pokazali prekompoziciju na političkoj sceni Crne Gore. Građni Herceg Novog nas nisu najbolje shvatili”, rekao je Ivanović. Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević istakao je da je ta partija i dalje pojedinačno najjača u tom gradu.

I Novska lista je poboljšala svoj rezultat za jedno odborničko mjesto i vlast se vjerovatno neće moći formirati bez njih, a njihov lider Đuro Marić poručio je da dosadašnja vladajuća partija ne može da računa na njegovu podršku. “Sa DPS-om sigurno ne”, rekao je Marić za TV Vijesti.

U odnosu na prethodne lokalne izbore, DPS je pao za jedan mandat, gubitnici su i SNP i DF, koji su 2014. u koaliciji sa Narodnom strankom dobili osam mjesta. Nosilac liste DF-a Simonida Kordić je izjavila da je najvažnije da je pobijedila opozicija.

Najveći gubitnik je Građanska grupa Izbor Dušana Radovića Kruša koja je juče izgubila osam od devet odborničkih mjesta, nakon što je raskinula vladajuću koaliciju sa DPS-om i izazvala prijevremene izbore. U prošlom sazivu parlamenta SDP je imao dva mandata, a sada je u koaliciji sa URA osvojio jedan.

Nosilac izborne liste Dragan Šimrak kazao je da je koalicija popravila rezultat SDP-a sa parlamentarnih izbora. “Očekivali smo i jači napredak, ali je to objektivno bilo teško ostvariti u uslovima zloupotreba i pritisaka državno-lokalne vlasti”, kazao je on.  Lider URA Dritan Abazović zahvalio se Novljanima na “doprinosu daljem oslobađanju” Crne Gore. “Herceg Novi je treći slobodan grad na Primorju, trend pada DPS-a je nezaustavljiv”, kazao je on sinoć za  “Vijesti”.

Socijaldemokrate su ušle u skupštinu sa jednim odbornikom i imale ukupno više glasova od SDP/URA.

U novski parlament nijesu ušli Demos, Crnogorska i Bokeljski demokratski savez. Cenzus za ulazak u novski parlament iznosio je 501 glas.

Opštinska izborna komisija je saopštila sinoć da je na izborima glasalo 66,95 odsto upisanih birača, odnosno 16.689. Na prethodnim lokalnim izborima 2014. glasalo je 68,2 odsto upisanih birača.

Izbori u Novom protekli su bez domaćih i stranih posmatrača.  Opštinska izborna komisija je saopštila sinoć da nije dobila nijedan zvaničan prigovor na regularnost izbora.

Najčitanije