8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Iz poplave izvukli više od 50 vozila – Vjetar rušio borove

Srušeni bor u parku
Srušeni bor u parku

Tokom velikog nevremena sa obilnom kišom koje je juče zahvatilo Tivat i pričinilo brojne probleme, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića pokazali su se kao izuzetno uspješna jedinica za spašavanje, koja se može mjeriti sa profesionalnim opštinskim Službama zaštite. Naime, u intervencijama koje su neprekidno trajale desetak dati, petnaestak volontera – pripadnika DVD „Krtoli“ sa specijalnim vozilima i opremom, pružilo je pomoć brojnim sugrađanima kojima su poplave ugrozile imovinu, pa i zdravlje.

„Lokalni put Tivat-Radovići je u Solilima bio poplavljen na tri mjesta, a na kolovozu je bilo preko pola metra vode. Do kasno sinoć kada je kiša prestala i voda se počela povlačiti, mi smo odavde izvukli 52 vozila koja su se ugasila i ostala zagljavljena u poplavljenom području. Pritom smo u nekim slučajevima prvo morali spašavati putnike u tim automobilima kojima je voda bila maltene u visini prozorskih stakala, pa potom izvlačiti sama vozila.“- kazao je komandir DVD „Krtoli“ Stefan Kostić.

On i momci kojima komanduje su preko poplavljenog dijela puta u Solilima koji je Krtole i Lušticu odsjekao od „ostatka svijeta“, svojim kamionima i džipovima prebacili više od 160 ljudi – među kojima su bila i škoska djeca koja su se vraćala kući sa nastave u Tivtu i Kotoru.

Poplava u Radovićima
Poplava u Radovićima

„Pored toga, imali smo i intervenciju na trafostanici na Pržnoj, kao i spašavanje poplavljene kuće mještanina Ivoševića na Novom mulu na Obali Đuraševića gdje su se odvodni kanali atmosferske kanalizacije začepili, pa smo ih mi našim pumpama probili i omogućili vodi što je ušla u kuću, da otiče. Na putu prema Krašićima iz jarka punog vode izvukli smo jedno vozilo čiji je vozač izgubio kontrolu i sletio u kanal.“- nabrojao je Kostić dodajući da su tokom prekjučerašnjeg nevremena dobrovoljci iz Krtola imali jedan od najintezivnijih radnih dana od kada postoji to DVD, osnovano prije 10 godina.

Pune ruke posla tokom nevremena imali su i pripadnici profesionalne Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat koji su i juče na više mjesta iz poplavljenih podruma i prizemlja objekata u Tivtu crpili vodu.

Vjetar srušio dva velika bora u parku

Olujna bura koja je preksinoć nakon velike kiše, počela duvati u Boki, srušila je dva velika stabla bora u tivatskom Gradskom parku. Udari bure, u kombinaciji sa tlom raskvašenim od obilnih padavina, bili su kobni za dva velika i stara stabla, visoka po skoro m30 metara, koja je vjetar iščupao iz korena i oborio ih. Tivatska Komunalna policija juče je, u interesu bezbjednosti građana, zatvorila kapije Gradskog parka za posjetioce, a zabrana pristupa će trajati dok se vjetar ne smiri i komunalci ne uklone srušena stabla.

Izvor:S. L.

Najčitanije