13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Italijanski kruzer „Costa Luminosa“ prvi put uplovio u Kotor

COSTA LUMINOSA u Kotoru

Kruzer „Costa Luminosa“ prvi put je danas uplovio u Luku Kotor, sa kojim je stiglo 2.400 putnika i preko 870 članova posade

Dolazak broda italijanske kompanije Costa Crociere je još značajniji kada se ima u vidu činjenica da je ta firma krajem prošle godine, zbog poslovnih okolnosti otkazala svih za 2017. 49 planiranih uplovljavanja svojih brodova u Boku Kotorsku. Ipak, zahvaljujući privatnim dobrim vezama ljudi iz menadžmenta Luke Kotor i ovdašnjih pomorskih agencija sa menadžmentom italijanske kompanije koja je dio najveće svjetske kruzing korporacije, američkog Carnivala, Costini brodovi i ove će godine ipak u manjem broju dolaziti u Boku.

„Za mene lično je ovo prvi dolazak u Boku i ja sam naptosto oduševljen ljepotom ove destinacije – ovaj zaliv je na Mediteranu, a izgleda kao neki od fjordova u Norveškoj sa predivnom prirodom i puno zelenila. Našim putnicima su dolasci u Boku i Kotor inače, jedni od dražih na krstarenjima naših brodova po Mediteranu i utisci koji oni odavde ponesu, uvijek su pozitivni“- kazao je zapovjednik „Coste Luminose“, kapetan Mateo Fava.

Sa prijema na brodu

On je dodao da je Boka posebno povoljna za kruzere jer je zaliv dobro zaštićen od vjetra, bogat prirodnim i kulturno istorijskim atrakcijama, a Crna Gora kao zemlja van EU, važna je za EU brodara i zbog ekonomsko-fiskalnih razloga, odnosno prodaje robe u brodskim buticima i kafeterijama bez carine i poreza. Fava je na brodu priredio prijem za predstavnike naših pomorskih vlasti i poslovne partnere.

Prigodne poklone zapovjedniku italijanskog kruzera uručili su v.d. direktor Luke Kotor Ljubo Radović, dirtektorica Pomorskog muzeja i predstavnica zajednice Italijana u Crnoj Gori mr Mileva Pejaković-Vujošević, predstavnik Opštine Kotor Petar Đakonović i predstavnici pomorske agencije BCM koja je Costin pomorski agent u Crnoj Gori.

Za delegaciju iz Kotora potom je organizovan obilazak broda koga karakteriše nešto niži nivo luksuza nego što je to slučaj sa kruzerima „top kompanija“ kakve su britanski Cunard ili holandski Holland America Line. Ipak, „Costa Luminosa“ je i dalje interesantan kruzer koji svojim putnicima na 12 paluba nudi mnogo zanimljivosti i atrakcija poput više rastorana i kafea, četiri bazena, velikog spa i wellness centra, disko kluba, simulatora vožnje bolida Formule, ogromnog multifunkcionalnog teatra koji se prostire na visinu tri palube i gdje se dnevno priređuju po dva velika zabavna programa, puštaju 4D bioskopske projekcije, ili izvodi umjetničko klizanje na vještačkom ledu… U wine baru opskrbljenom najkvalitenijim vinima iz čitavog svijeta, barmen- umjetnik od žice sa čepova otvorenih boca šampanjca, izrađuje maštovite skulpture raznih životinja.

Radovic kapetan Fava na prijemu

„Costa Luminosa“ izgrađena 2009 u Trstu, ima 92.700 bruto-tona, dugačka je 294 i široka 32 metra. Veliki italijanski kruzer upravo se vratio sa 106 dana dugog krstarenja oko svijeta na koje je „Cista Luminosa“ isplovila u januaru iz Savone i preplovila više desetina hiljada milja, posjetivši brojne luke u Evropi, Južnoj Americi, Australiji i Aziji. Brod na  kome je bilo preko 2.000 putnika od kojih je 80 odsto kompletiralo cijelo krstarenje podijeljeno u tri velike etape, ukupno je 55 dana boravio na moru, a ostatak u lukama, pri čemu ga je stalno „pratilo proljeće“ jer se kretao u geografskim širinama  na koje je baš u vremenu kada je „Costa Luminosa“ tamo boravila, stizalo „najljepše doba u godini“. Zanimljivo je da će za sve koji su bili na ovom krstarenju, 2017. godina trajati „samo“ 364 dana jer su zbog vremenske razlike, svi putnici i posada „Luminose“ prilikom prelaska tzv.datumske granice na 180-tom meridijanu na Pacifiku u smjeru sa istoka na zapad, „izgubili“ jedan dan u svom kalendaru.

Ovaj će brod do kraja godine još pet puta uploviti u Kotor, a uz njega u Boku će ove sezone doći i još jedan kruzer italijanske kompanije, brod „Costa neoClassica“.

Izvor:S. L.

Najčitanije