Italijanska ribarica sa sirijskim izbjeglicama stigla u Zeleniku

Foto Nevenka Macan

Italijanska ribarica “Erika” stigla je u luku Zelenika. Na ribarici se pored tri člana posada nalaze i 17 izbjeglica iz Sirije među kojima je i četvoro djece.

Medicinska služba stigla je u luku, a očekuje se dolazak i drugih nadležnih službi. Ni jedan član posade “Erike” još nije napustio brod.

Ranije jutros javljeno je da se očekuje uplovljavanje u luku Zelenika. Petnaest metara duga ribarica koja se nalazila u međunarodnim vodama na oko 20 milja pred crnogorskom obalom, jutros je uputila poziv u pomoć nadležnim službama u Crnoj Gori, obavijestivši ih o time da se na brodu nalaze izbjeglice i da se brod uputio ka najbližoj luci.

„Za sada nemamo pouzdanu informaciju što se desilo – da li je „Erica“ eventualno spasila brodolomnike-izbjeglice sa nekog potonulog plovila ili ih je možda sama ta ribarica švercovala. O svemu su obaviješteni Granična pomorska policija i Mornarica Vojske Crne Gore koji su preduzeli mjere iz svoje nadležnosti i čija će plovila isploviti u susret italijanskoj ribarici. Mi taj brod pratimo preko svog sistema za elektronski nadzor plovidbe“, kazao nam je  jutros direktor Uprave pomorske sigurnsoti Crne Gore Safet Kočan.

Željeli da prošvercuju Sirijce u Crnu Goru?
Foto Nevenka Macan

Prema nezvaničnim informacijama crnogorske pomorske vlasti preko elektronskog trakinga utvrdile su kompletnu rutu i način kretanja ribarice “Erika” u protekla 24 sata. Ona je na senzorima naših službi prvi put detektovana na udaljenosti od 30 milja od obale nakon čega je preko AIS trakinga utvrđeno da je prema našoj obali krenuo iz pravca Otrantskih vrata na ulazu iz Egejskog mora u Jadran.

Budući da se “Erika” cijelo to vrijeme kretala brzinom od 4 do 6 čvorova nameće se zaključak da se brod nije zaustavljao zbog uobičajnih ribarskih aktivnosti što bi bilo za očekivati jer je riječ o ribarici koja lovi paragalima a ne povlačnim ili plutajućim mrežama.

Isto tako činjenica da se brod stalno kretao i da se nije zaustavljao navodi na zaključak da “Erika” nije pokupila nikakve brodolomce iz mora jer bi u tom slučaju morala da stane.

Pomorska policija jutros je u susret italijanskoj ribarici uputila nekoliko svojih plovila koja su je presrela, a na oko četri milje udaljenosti od obale na “Eriku” su se ukrcali i pripadnici naše granične pomorske policije kako bi se izbjegla mogućnost da se sa italijanskog broda eventualno u more pokuša baciti bilo kakav eventualno kompromitujući dokazni materijal.

Ribarica stigla u Boku

Budući da je riječ o brodu koji je i ranije u dva navrata u Hrvatskoj imao sukobe sa zakonom jer je uhvaćen u nelegalnom ribolovu naši državni organi ne isključuju ni mogućnost da je posada “Erike” namjerno pokušala da sirijske izbjeglice prošvercuje u Crnu Goru.

 

3 Komentari

  1. Ako je Erika više puta učinjela isti ovakav prekršaj na Jadranu onda vlasti trebaju oškopit gazdu skupa sa zapovjednikom a Eriku utopit na sred Otranta. ( prije toga ispumpat i prodati gorivo na pumpe bivšeg Vuk petrola iliti Eko a i bogami na pumpu Petrol na Cetinju) vjeruj mi.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.