15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Italijani daju novi portal i pozivaju na umrežavanje jahting biznisa

Sa prezentacije u Kotoru
Sa prezentacije u Kotoru

Mogućnosti za saradnju između Crne Gore i italijanske regije Friuli Venecija Đulija u domenu pomorstva su velike, posebno u jahtingu – ocijenjeno je danas na skupu u Kotoru u kome su predstavnici te italijanske regije prezentirali tri nova projekta koje namjeravaju realizovati sa partnerima iz Boke Kotorske.

Prvi je novi internet-portal čiji dizajn i postavljanje donira Friuli Venecija Đulija, a koji će zajedno održavati NVO Zajednica Italijana Crne Gore i preduzeće „Luka Kotor“. Na sajtu će se predstaviti turistička ponuda Kotora, te posebno aktivnosti iz luke drevnog grada koja je i najporometnija crnogorska putnička luka i jedna od najatraktivnijih kruzing-destinacija na Mediteranu. Novi portal biće umrežen sa sličnim portalom regije Friuli Venecija Đulija pa će svi koji posjećuju jedan ili drugi sajt, moći da se informišu o najznačajnijim događajima i na jugu i na krajnjem sjeveru Jadrana.

„Ovo je samo početak naše saradnje jer nam je veoma bitno da informacije o našim aktivnostima stižu najkraćim i najbržim putem do naših korisnika i partnera. Sa partnerima iz Italije sarađivaćemo i na projektu unapređenja energetske efikasnosti u luci Kotor, kao i na izradi jedinstvene rute i mreže za mega i super jahte na Jadranu.“- kazao je izvršni direktor preduzeća „Luka Kotor“ Vasilije Kusovac na prezentaciji novog portala. Pored ostalih, prezentaciji su priusustvovali i potpredsjednik Opštine Kotor Tvrtko Crepulja, predsjednik lokalnog parlamenta Nikola Bukilica, članovi Borda direktora „Luke Kotor“ Nikola Dragomanović i dr Nikola Konjević, predsjednik zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender, te brojni predstavnici lokalne pomorske privrede.

Sa prezentacije u Kotoru
Sa prezentacije u Kotoru

Prenoseći pozdrave predsjednice regije Friuli Venecija Đulija Debore Serakjari, rukovodilac službe za međunarodne odnose te regije Alesandro Pereli, podsjetio je na brojne aktivnosti pomoći Crnoj Gori i unapređenja saradnje koje je ta regija sprovela proteklih godina u domenu privrede, turizma, kulture, javnog zdravlja i informisanja.

„Novi portal koji pokrećemo biće aktivan od 1.janauara 2015 i predstavljaće zajedničku ponud naše regije i Boke Kotorske. U pregovorima smo za sprovođenje jednog projekta unapređenja energetske efikasnosti i instaliranja izvora čiste energije u luci Kotor koji će rezultirati uštedom struje između 30 i 40 odsto.“ – kazao je Pereli.

Sa prezentacije u Kotoru
Sa prezentacije u Kotoru

Direktor marine San Roko iz gradića Muđa pored Trsta Roberto Sponza, predstavio je već umreženu zajedničku ponudu tri marine i luke te regije, odnosno pet firmi koje se bave dizajniranjem, popravkama i održavanjem jahti, napravljenu sa ciljem da vlasnike mega i super-jahti privuče da dođu i na krajnji sjever Jadrana.

„Uvjereni smo da svijet mega i super – jahti vidi cijeli Jadran kao udaljenu i malu destinaciju pa svi mi na obalama ovog mora – od Crne Gore preko Hrvatske i Italije, trebamo raditi na umrežavanju naše ponude i promociji ove destinacije, Stoga nam je saradnja sa Crnom Gorom koja ima vrloizražen dolazak superjahti u svoje vode, veoma značajna.“- kazao je Sponca naglašavajući da bi naše pomorske agencije ili marine u kojima takvi brodovi zimuju, mogli da ih na remonte šalju u tršćanska brodogradilišta i servisne centre i zarađuju proviziju od partnera na italijanskoj strani,kao i da se organizuju čarter-itinereri koji će takve brodove animirati da obiđu veliki broj luka i marina od Crne Gore, preko Hrvatske do luka u italijanskom dijelu Tršćanskog zaliva.

Najčitanije