10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Istraživanje u okviru MEDITS programa

Institut za biologiju mora u okviru MEDITS programa je i ove godine odradio istraživanja i procjenu biomase demerzalnih vrsta riba, rakova i glavonožaca, kao i sastav bentosnih zajednica i količine otpada u okviru teritorijalnog mora Crne Gore i epikontinentalnog pojasa na ukupnoj povrsini od oko 5000 km2.

Istraživanje je obavljeno u period od 31. 07. do 02.08.2016. godine sa ribarskim brodom “Pasquale e Cristina”,  koristeći specijalno dizajniranu pridnenu mrežu, koju koriste sve zemlje na Mediteranu u okviru MEDITS programa.

Cilj je da se jedinstvenom metodologijom i načinom izlova dođe do realne procjene resursa ribe u svim zemljama radi lakšeg upravljanja i kako bi se održivim ribolovom sačuvali resursi od prelova.

Prvi utisci govore da je nažalost i ove godine smanjena biomasa, lovila se izuzetno sitna riba, a takođe je prisutna veća količina otpada na morskom dnu (što se može vidjeti na slikama). Detaljnije analize će biti dostupne i prezentovane krajem novembra na radnim grupama u okviru projekta ADRIAMED i na sastancima Generalne komisije za ribarstvo na Mediteranu – GFCM.

Najčitanije