Istraživanja mora po evropskim standardima

Sertifikovana Laboratorija za opštu biologiju i zaštitu mora u Kotoru

Crna Gora od danas ima međunarodno verifikovanu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta morske vode. Predsjednik Akreditacionog tijela Crne Gore (ATCG) dr Ranko Nikolić, direktoru Instituta za biologiju mora (IBMK) u Kotoru dr Mirku Đuroviću, uručio je sertifikat o akreditaciji njihove nove laboratorije za opštu biologiju i zaštitu mora.

Najsavremenije opremljena laboratorija nalazi se na renoviranom prvom spratu zgrade IBMK u Dobroti, za što je utrošeno oko 330 hiljada eura dobijenih prije par godina kao donacija Svjetskke banke kroz MIDAS projekat unapređenja institucionalnih kapaciteta javnih ustanova u sektoru za kontrolu bezbjednosti hrane u Crnoj Gori.

„IBMK je izuzetno značajna institucija koji je unapređivanje i razvoj naučnog i stručnog rada, sa bogatim istraživačkim iskustvom u održivom upravljanju resursima mora, realizovao i kroz svoje laboratorijske kapacitete. Akreditacija Laboratorije za opštu biologiju i zaštitu mora IBMK je veliki korak za sve zainteresovane strane, prije svega za samu državu Crnu Goru koja kao mediteranska zemlja, sa razlogom, u jednom ovakvom istitutu, treba da prepozna neophodnu kariku i vitalni kapacitet u interesu održivog upravljanja resursima mora, bezbjednosti građana na morskim kupalištima i očuvanja našeg dijela Jadrana.“- kazao je dr Nikolić dodajući da ATCG akredituje institucije koje rade po najstrožijim evropskim standardima.

Direktor IBMK dr Mirko Đurović zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja na podršci pruženoj kroz MIDAS projekat, koja je rezultirala dobijanjem najmodernije nove mikrobiološke laboratorije za kontrolu kvaliteta morske vode.

„Naše obaveze u procesu pristupnja Crne Gore EU i u pogledu zaštite životne sredine, nameću IBMK potrebu da prati savremene trendove kao i da akredituje svoju laboratoriju jer će u narednom periodu, jedna od obaveza naše države biti da istraživanje mora vrši po međunarodnim standardima koje određuje EU, pa će samo akreditovane ustanove moći da rade taj posao.“- kazao je Đurović dodajući da je sertifikovanje laboratorije veliki uspjeh cijelog kolektiva IBMK kojeg čine mahom mladi doktori i magistri nauka sa već dokazanim ugledom u međunarodnim naučnim krugovima.

Svečanosti dodjele sertifikata laboratoriji IBMK prisustvovao je i gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević koji je podvukao značaj te naučno-istraživačke ustanove osnovane daleke 1961 godine.

„Važnost IBMK prevazilazi granice Kotora i Crne Gore što ova ustanova decenijama dokazuje u saradnji sa sličnim institutima iz inostranstva. Ovo je još jedan korak da IBMK ide napred i ja im čestitam na tome.“- kazao je gradonačelnik Stjepčević.

IzvorS. Luković
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.