16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Istorija bokeljskog pomorstva” kapitalno djelo

“Istorija bokeljskog pomorstva” kapitalno djelo
“Istorija bokeljskog pomorstva” kapitalno djelo

“Istorija bokeljskog pomorstva” naziv je knjige autora Predraga V. Kovačevića,  koja je predstavljena čitalačkoj publici u subotu u Zbirci pomorskog nasljeđa – Poto Montenegro.

Veče je otvorio rukovodilac Zbirke Dražen Jovanović. O knjizi i autoru govorili su u ime izdavača Nikola Malović, urednik edicije “Bokeljologija” (ediciji koja njeguje zalivske, morske i pomorske teme) hercegnovske knjižare “So”, Adela Barba autorova unuka i Siniša Luković, novinar i publicista.

Skromno prvo izdanje izašlo je 1967 godine. Listajući knjigu ustanovio sam da važnost bokeljskog pomorstva leži i u tome što je opisana istorija Boke Kotorske, jer se unutar korica, kazuje sve kroz povjest drevne i najvitalnije privredne grane jednog fjorda na Mediteranu, Boke. Autor koji je bio profesor Više pomorske škole vremenski je obuhvatio period od Ilira do prve polovine XX vijeka, kazao je između ostalog izdavač Nikola Malović.

Veoma intersantnu priču o životnom putu i fascinantnoj biografiji Predrag V. Kovačević ispričala je njegova unuka Adela Barba.

Veći dio Drugog svjetskog rata proveo je u njemačkom koncentracionom logoru Osnabrik. Godine 1945. oslobođen je od strane Engleza, a pošto je dobro poznavao engleski, ruski, njemački i francuski jezik, angažovan je kao tumač Sovjetske službe za repatrijaciju. Na tom je položaju značajno doprinio uspjehu akcije u kojoj su Saveznici uhvatili njemačkog ratnog zločinca, SS sajhsfirera Hajnriha Himlera.

“Istorija bokeljskog pomorstva” kapitalno djelo
“Istorija bokeljskog pomorstva” kapitalno djelo

Po povratku u Jugoslaviju, Kovačević je radio kao profesor stranih jezika u kotorskim pomorskim školama. Pored velikog broja prevoda i stručnih radova iz oblasti lingvistike, napisao je nekoliko knjiga koje obrađuju istorijsku prošlost Boke, Grblja i Paštovića.

Novinar i publicista Siniša Luković, koji je napisao pogovor za novo izdanje Istorije bokeljskog pomorstva, predstavljajući knjigu podsjetio je činjanicu da baštinimo jedno veliko pomorsko blago.

„Sve to staviti na jedno mjesto u jednoj novijoj inoviranoj, dopunjenoj Istoriji bokeškog pomorstva je podvig u koji, siguran sam niko od nas prisutnih nebi imao hrabrosti upusti se. Profesor Kovačević je imao tu hrabrost da prije pedest godina uđe u objavljivanje knjige koja je sublimirala impresivnu i bogatu povjest onoga što mi baštinimo u Boki Kotorskoj, onoga što su nam donjeli pomorci. On je bio nevjerovatan erudita, širokog obrazovanja i veoma duhovit čovjek. Njegova Poslovna korespodencija na engleskom jeziku i dan danas se koristi. Knjiga “Istorija bokeljskog pomorstva” je njegovo kapitalno djelo. Meni je ostalo da na neki način napišem epitaf bokeljskom pomorstvu, jer u ovom periodu ugasila se nekada moćna “Jugooceanija”. Više je razloga za to, a jedan je i nesposobno rukovodstvo kompanije koje nije imalo mnogo veze sa morem, a donosilo je nerazumne odluke. Ipak, u posljednje vrijeme pojavljuju se privatne inicijative, malo svjetla u tami…“ – između ostalog kazao je Luković.

“Istorija bokeljskog pomorstva” kapitalno djelo
“Istorija bokeljskog pomorstva” kapitalno djelo

Luksuzno izdanje “Istorija bokeljskog pomorstva” većeg srednjeg formata, s tvrdim koricama i sa preko 100 strana reprodukcija brodova u ulju, portreta kapetana, mapa, gravira i veduta – potpomogle su sve tri zalivske opštine, Kotor, Herceg Novi i Tivat, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Fakultet za pomorstvo – Kotor, i Boka Pilot.

Najčitanije