7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ispitivanje stanja starih kamenih i željezni mostova

Ispitivanje stanja mostova
Ispitivanje stanja mostova

Grupa od osam studenata i asistenata sa novosadskog Tehničkog fakulteta, departmana za građevinarstvo, sa profesorima, dr Đorđem Lađevićem i dr Vlastimirom Radonjaninom započela je u utorak, 25. avgusta u Meljinama na željeznom mostu, petodnevni program  na ispitivanju stanja starih kamenih i željeznih mostova na području opštine Herceg Novi.

U opštini Herceg Novi ima više od 20 kamenih mostova, koji su građeni u raznim periodima, od turske, mletačke, francuske, austrougarske do jugoslovenske uprave.

Za narednih pet dana biće urađene analize postojećeg stanja desetak mostova u opštini Herceg Novi.. Takođe, zadatak grupe je davanje stručnog mišljenja o stanju i kvalitetu konstrukcija, oštećenjima kao i mogućim sanacijama, kao osnova budućih projekata revitalizacije ovog vrijednog graditeljskog nasljeđa, koje nije pod zaštitom države niti opštine i podložno je uništenju.

Jučerašnje aktivnosti su bile vezane i za stari kameni most Matkovića koji je još i u dosta dobrom stanju, što se nikako ne može reći za željezni most u Meljinama.

,,Svakog dana grupa će se baviti premjeravanjem, uzimanjem uzoraka veziva i materijala, kao i stručnim opservacijama u koordinaciji sa svojim profesorima za mostove u Bijeloj, Zelenici, Kutima, Sutorini i na Ljutom potoku.

Ispitivanje stanja mostova
Ispitivanje stanja mostova

Opština je još ranije dala saglasnost za ove aktivnosti a pokrovitelj boravka radne grupe studenata i asistenata FTU je Turistička organizacija Herceg Novog.

Obnovljeni i uređeni mostovi trebalo bi da budu valorizovani kao vrijedno graditeljsko nasljeđe, stavljeni pod zaštitu zakona o graditeljskom nasljeđu. Takođe, oni bi trebali da budu nova turistička atrakcija Herceg Novog”, navela je koordinator projekta, Olivera Doklestić.

Najčitanije