Ispitaće zagađenje sumporom sa kruzera?

Peace Boat – Brod mira kroz Boku

Direktor Instituta za biologiju mora, Mirko Đurović, gostujući u emisiji Radio Kotora ukazao je na zabrinjavajuće podatke ispitivanja sedimenata oko dubrovačke luke kojim je utvrđen visok procenat sumpora na morskom dnu.

„Zagađenje navodno potiče od taloženja sumpora koji izbacuju kruzeri iz svojih dimnjaka. Ova plovila u najvećem broju slučajeva koriste gorivo koje nije kvalitetno i opterećeno je visokim procentom sumpora”, kazao je Đurović.

On je rekao da je o početku monitoringa sumpora postojao inicijalni kontakt sa Lukom Kotor.

Peace Boat – Brod mira kroz Boku

“Međutim, nismo uspjeli da nađemo zajednički jezik kako bi se ovo istraživanje, korisno za nas, njih i za građane, pokrenulo. Utvrdili bi u kom stepenu postoji zagađenje i da li ga uopšte ima. U suštini sada nemamo konkretan rezultat. Smatram da bi istraživanje trebalo ostvariti i ja se nadam da će uprava Luke naći model i interesovanje da Institut za njih odradi taj monitoring”, kazao je Đurović.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.