Iskipovani šut jedino obilježje istorijskog mjesta

Kao i prije nekoliko mjeseci, novi vandalski čin na pješačkom putu kroz Kotobilj, gdje je ponovo iskipovan šut na spajanju sa kolskim putem podno Tajnog brda. Kartonska ambalaža i komadi pločica ponovo „krase“ istorijsko mjesto presudne bitke za oslobođenje Herceg Novog od Turaka.

Napominjemo da smo ovog proljeća u više akcija uređivali (drugi put od 2002. godine) obližnje odmorište „Kotobiljski izvor“, sa prekrasnim kamenim klupama i austrougarskom spomen pločom iz 1884. godine. Blizina novog puta za Trebinje opredijelila nas je da odmorište, osim za planinare, otvorimo i za korisnike ovog puta, makar za bajkere, te planiramo postavljanje prigodne info table koja bi sadržala i osnovne podatke o istorijskom kontekstu Kotobilja.

Nadamo se da će i relavantne opštinske institucije prepoznati značaj ovog mjesta za našu istoriju (opjevanog u čuvenom Gorskom vijencu), pa da će vremenom biti još bolje i trajnije obilježeno, recimo postavljanjem nekog adekvatnog obilježja, makar spomen pločom. Sa tim bi kvalitetno obilježili događaj koji je promijenio istoriju našeg grada, vrativši Herceg Novi u evropsko okrilje.

Na kraju, da se vratimo na početak, na divljaštvo i izrazimo još jednom nadu da će nadležni stati na put ljudima koji uzimaju sebi za pravo da „otvaraju“ divlje deponije i da će još jednom biti očišćena ova lokacija kako ona ne bi bila jedini spomenik našoj „brizi“ za sopstvenu istoriju.

Željko Starčević

P.K “Subra”

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.