9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Intervenisali preko 220 puta

Vatrogasci Tivat

Prošla godina bila je najaktivnija i najteža u istoriji Službe zaštite i spašavanja (SZS) Tivta koja je lani imala čak 221 aktivnost. To je drastično više nego 2016. kada je SZS imala ukupno 92 aktivnosti – piše u Izvještaju o radu SZS Tivat za 2017. koji je upućen lokalnom parlamentu na razmatranje i usvajanje.

Tokom 2017. SZS Tivat gasila je 18 požara na objektima, 38 požara na  otvorenom prostoru, 3 požara na plovilima, dva požara na automobilima i čak 56 puta gasila zapaljene kontejnere za odlaganje smeća. Broj požara u pojedinim kategorijama je za 150 do čak skoro 200 posto veći od broja takvih incidenata u 2016.godini.

Lani je SZS Tivat imala i 30 tehničkih intervencija, 4 akcije spašavanja povrijeđenih u saobraćajnim udesima, dvije intervencije u slučajevima poplava, dvije akcije pretrage terena za nestalim osobama… Uz ostalo, pripadnici ove Službe u po tri navrata, izlazili su na ispomoč svojim kolegama u Kotoru i Herceg Novom u slučajevima većih požara na teritorji tih opština.

„Požari na otvorenom – šumski požari ovoga ljeta bilježe znatno povećan broj. Vatrena stihija koja nas je zadesila ovoga ljeta progutala je oko 343 hektara šume pretežno srednje i visoke makije kao i oko 60 stabala masline i oko 120 stabala borova. Požari su bili aktivni tokom jula, avgusta i prve dekade septembra mjeseca. Tokom ove požarne sezone oprema, tehnika i vozila su bila preopterećeni tako da je poslije skoro dvoipomjesečne neprekidne vatrene stihije, ogromnim zalaganjem kako pripadnika ove Službe tako i servisera, vozila vraćena u operativno stanje. Sami podaci da je tokom dva mjeseca utrošeno preko 10.000 litara goriva, rad vatrogasnih pumpi po 70 radnih sati, utrošak vode oko 6.000m3 – dovoljno pokazuju kakav su napor izdržala vozila i oprema”- naveo je u izvještaju komandir SZS Tivat Zoran Barbić.

Vatrogasci Tivat

On je odao priznaje kako svojim ljudima, tako i priopadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Krtoli” iz Radoviča koji su takođe dio opštinske Službe zaštite, istakavši da su svi oni pravi heroji koji se nisu štedjeli tokom ljetošnjih nezapamćenih velikih požara u Tivtu i Boki, nerijetko dovodeći u opasnost sosptvene živote kako bi spasili građane, turiste i imovinu kojoj je prijetila vatra. Prema analizi Barbića, ukupno vrijeme trajanja velikih ljetnjih požara koji su počeli prvih dana jula i trajali do polovine septembra je čak 1.400 sati, a u njihovo gašenje osim SZS i DVD Krtoli bili su uključeni Vojska, MUP, niz privrednih kolektiva, dobrovoljaca i međunarodna pomoć u vidu specijalnih protivpožarnih aviona i helikoptera.

Zoran Barbic tokom jedne od ljetisnjih akcija gašenja

Koliki je bio napor tokom aktivnosti na obuzdavanju ljetnje vatrene stihije, potvrđuju i podaci da je samo u julu i avgustu za gorivo za svoja i vozila ostalih gasitelja, SZS Tivat potrošila 8.924 eura, što je neznatno manje nego za sav ostatak godine kada je za gorivo potrošeno ukupno 8.950 eura. Hrana i piće za gasioce koji su danima bili na terenu plaćeni su 8.838 eura, remonti vozila i opreme koštali su preko 12.500 eura, za djelove je plaćeno preko 8 hiljada, a za auto-gume više od 3.800 eura…

“Donacije tokom  ljetnje vatrene stihije od strane preduzetnika, pojedinaca i javnih ustanova bile su vrijedne oko 20.000,00€ a sastojale su se u hrani, piću, rezervnim djelovima, uslugama remonta vozila, gorivu, dronu, ličnoj zaštitnoj opremi za DVD itd”—navodi se u Izvještaju.

Inače, SZS Tivat ima 30 zaposlenih, a DVD Krtoli broji oko 50 aktivnih članova. SZS Tivat raspolaže sa ukupno 10, a DVD Krtoili sa 4 specijalna protivpožarna i drugih interventnih vozila.

Izvor:S.L

Najčitanije