Intenzivnija saradnja u pomorskoj industriji Malte i Crne Gore

Istraživanje mora i pomorska industrija prioriteti buduće saradnje dvije zemlje

Delegacija u Kotoru
Delegacija u Kotoru

Visoka Delegacija Malte predvođena Hererom, koji je parlamentarni sekretar za konkurentnost i ekonomski rast u Vladi te države i Delegacija Ministarstva nauke koju je predvodila načelnica Sektora za međunarodne programe i EU integracije Milja Kažić Vujačić boravila je juče u Kotoru, u posjeti Fakultetu za Pomorstvo Univerziteta Crne Gore i Institutu za Biologiju mora.

Iz Ministarstva nauke je saopšteno da je na Fakultetu za pomorstvo delegaciju Malte primio dekan Danilo Nikolić, koji ih je upoznao sa aktivnostima te institucije i velikim brojem projekata koje Fakultet trenutno realizuje.

Dodaje se da je nakon obilaska Fakulteta za pomorstvo Malteška Delegacija posjetila Institut za Biologiju mora, koji predstavlja jednu od najznačajnijih naučnih institucija u državi, gdje su razgovarali sa direktorom Instituta Mirkom Đurovićem i rukovodiocima laboratorije.

“Herera je istakao da će nakon današnje posjete, a shodno potpisanom Sporazumu o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Crne Gore i Malte, nesumnjivo doći do intenziviranja aktivnosti ovih institucija sa odgovarajućim centrima na Malti, o čemu je danas bilo govora, sa dekanom Nikolićem, i direktorom Đurovićem, posebno imajući u vidu da su istraživanje mora i aktivnosti u pomorskoj industriji ocijenjene kao prioritetne oblasti saradnje između Crne Gore i Malte”, navodi se u saopštenju.

Herera i članovi malteške delegacije istakli su današnju posjetu izuzetno važnom.

“Imali smo priliku da se upoznamo sa onim što Crna Gora radi na polju istraživanja mora i pomorske industrije, što su i naši ključni državni prioriteti i mogu reći da je ono što smo danas vidjeli i čuli od Nikolića i Đurovića izuzetno, te da sam uvjeren da nas očekuje intenzivna saradnja na ovim poljima” istakao je Herera.

Posjeta Kotoru poslednja je u nizu posjeta zvanične posjete Delegacije Malte Crnoj Gori.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.