16 C
Kotor

Slušaj online radio

Integrisana obuka za obnovu znanja pomoraca – Kako četrdeset sati obuke „sabiti“ u dan ipo?

Obuka pomoraca - Azalea Bijela
Obuka pomoraca – Azalea Bijela

Početak tzv. integrisane obuke za obnovu znanja pomoraca koji su crnogorski pomorski trening centri počeli ovih dana, u skladu sa riješenjima iz novog Pravilnika o sticanju zvanja i ovlašćenja pomoraca i implementaciji Manila amandmana na STCW konvenciju Međunarodne pomorske organizacije IMO, ponovno je pokazao da se kod većine tih centara veoma diskutabilno primjenjuju propisi.

Naime, nakon što je prvu ovakvu obuku za grupu od 24 pomorca prije dvije nedjelje održao Pomorski tening centar „Azalea“ u Bijeloj, minulog vikenda prve obuke priredila su i dva pomorska trening centra u Baru – onaj privatnog Fakulteta za pomorstvo i trening centar kompanije „BMV Shipping  Services“. U oba slučaja pomorci koji su aplicirali za te obuke ukazali su nam na nelogičnosti koje navode na sumnju da se tzv. refresher kurs u tim centrima sprovodi u najmanju ruku diskutabilno. Posjedujemo tonski zapis razgovora zainteresovanih kandidata sa administratorima oba centra u kojima se jasno čuje da se refresher obuka kod njih može završiti za dan ipo do maksimum tri dana i da se njen najveći dio u praktičnom smislu, navodno izvodi na opremi koju posjeduju druge kompanije i institucije. Dio te opreme, od koje je ona za spašavanje na moru ključna, u oba slučaja barskih trening centara, nalazi se na feribotu „Sveti Stefan II“ kompanije „Barska plovidba“ a sa kojom ti centri imaju potpisane ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji. Zanimljivo je međutim, što je minulog vikenda tokom koje su ova dva centra navodno izvodila tu obuku, „Sveti Stefan II“ bio na redovnoj liniji Bar-Bari i u matičnoj luci u kojoj su zvanično, na njegovim čamcima i splavovima za spašavanje vježbali kandidati barskih centara, proveo je manje od tri časa, u subotu veče od 19.15 do 22 sata kada je feribot opet isplovio za Bari. To se, kako iz brodskog dnevnika „Svetog Stefana II“, može vidjeti i preko AIS trakinga tog broda na specijalizovanim sajtovima. Po crnogorskim propisima samo praktični dio ovog dijela refresgher kursa, treba da traje sedam ipo sati.

U „Azalei“ inače, refresher kurs koji se sastoji iz šest modula (preživljavanje na moru, upotreba ličnih i kolektivnih sredstava za spašavanje, rukovanje čamcem za spasavanje i brzim spasilačkim čamcem, prevencija požara i protivpožarna zaštita, upravljanje gašenjem požara, pružanje prve medicinske pomoći i vođenje medicinske brige), traje pet radnih dana u trajanju od po 8 sati dnevno, što na kraju daje traženih 40 sati obuke koliko za ovaj kurs traži STCW konvencija, ali i crnogorski Pravilnik. Trening centar u Bijeloj ovu obuku izvodi na sopstvenoj, preko pola miliona eura vrijednoj opremi  kakva se nalazi na brodovima i koja ispunjava sve standarde SOLAS konvencije – pravi zatvoreni čamac za spasavanje i spasilački čamac, specijalna tzv.survival suit odijela, opremu za simulaciju helikopterskog spašavanje iz mora, splavove za spašavanje za 6, 12 i 20 osoba, brzi spasilački čamac, protivpožarna opremu sa izolacionim aparatima za disanje sa integrisanom opremom za komunikaciju, različiti tipovi prenosnih i fiksnih protivpožarnih aparata za odgovarajuće tipove požara, poligon-zgrada na dva sprata u kojoj se simuliraju požari u zatvorenom prostoru, specijalan medicinska Resusci Anne lutka koja simulira razne vrste povreda…. Ništa od toga nema većina drugih crnogorskih trening centara, među kojima su oba barska, a koja kandidatima sada nude  značajno jeftiniju obuku od „Azalee“  i time predstavljaju nelojalnu konkurenciju nekome ko radi po svim standardima i propisima.

Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja (MSP) potvrdili su nam da oba barska trening centra, uz „Azaleu“ i Centar za obuku pomoraca u Tivtu, imaju odobrenje za obavljenje integrisane obuke obnove znanja pomoraca, i da ona traje ukupno najmanje 39 sati.

Safety at Sea Refresher
Safety at Sea Refresher

„Obuke se ne mogu sprovesti u kraćem vremenskom roku nego što je to propisano Pravilnikom. Da bi bili sigurni da nema zloupotreba u dijelu skracivanja vremena i zloupotrebe da jedan kandidat u istom vremenskom roku obavlja više obuka, MSP je izradilo softwer preko kojeg svaki centar za obuku pomoraca i obrazovno školska ustanova unose imena kandidata sa datumom početka obuke, a onda ih softwer blokira u daljem korišćenju istog imena i prevremenog završetka obuke. Naime, softwer dijeli broj sati sa 8 ili 10 (za primjer uzet hrvatski pravilnik) i automatski izračunava kada se obuka datumski završava. Sekretari ispitnih komisija Lučkih kapetanija Bar i Kotor imaju instrukciju da ne priznaju nijednu potvrdu koja se prije toga ne provjeri u elektronskoj bazi podataka.”- kazao nam je direktor Direktorata za pomorstvo u MSP, kapetan Vladan Radonjić.

On je dodao da većina centara za obuku pomoraca  i obrazovno-školskih ustanova koje ne posjeduju svoju, imaju pravo sklapanja ugovora o zakupu sa vlasnicima tražene opreme uređaja i plovila.

“To pravo su iskoristili pojedini trening centri i sklopili ugovore sa vatrogasnim stanicama, pomorskim kompanijama, medicinskim ustanovama itd.”- istakao je Radonjić koji je na primjedbu da su mnogi od tih sporazuma praktično “mrtvo slovo na papiru” i da kandidati tokom trajanja nobuke ni ne vide spasilački čamac, brodsku apoteku, protivpožarni poligon i ostalo što se traži, najavio da će tome u narednom periodu biti posvećena posebna pažnja i da će se insistirati na dosljednom spovođenju propisa.

EMSA NAS NEĆE LAKO SKIDATI SA “CRNE LISTE” ?

Zbog propusta u funkcionisanju našeg sistema za školovanje, obuku i sertifikaciju pomoraca, Evropska agencija za pomorskju sigurnost EMSA je Crnu Goru stavila na tzv. crnu listu zemalja koje ne ispunjavaju njihove standarde. Iako smo na Crnu listu formalno stavljeni u ljeto prošle godine, EMSA je manjkaosti u našem sistemu konstatovala još u januaru 2012, a u januaru 2014 i preporučila brodarima u EU da ne proiznaju naše brevete. To je već produkovalo probleme pa su pomorci sa crnogorskim brevetima, postali nepoželjni na brodovima koji viju zastave države EU i stoga počinju gubiti radna mjesta. Aktuelna situacija sa izigravanjem standarda i propisa oko refresher obuke, prema tvrdnjama našeg izvora dobro upućenog u ovu problematiku, može nas dodatno “zakovati” na crnoj listi EMSA, a možda i status nepoželjnih, za naše pomorce proširiti i kod poslodavaca čiji brodovi nisu registrovani u EU državama.

Iz MSP su nezvanično rekli da su svjesni tog problema zbog čega će tokom septembra inicirati vanrednu provjeru svih trening centara u državi sa aspekta rada i posjedovanja opreme, a koju će obaviti eksperti klasifikacionog društva “Bureau Veritas” sa kojim MSP ima ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

“Svi kod kojih konstatujemo propuste, momentalno će ostati bez licence za rad.”- rečeno je u MSP.

Izvor:S. L.

Najčitanije