3 C
Kotor

Slušaj online radio

Institut Igalo uskoro peti put na tenderu za privatizaciju

Institut Igalo

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio je predlog odluke o planu privatizacije za ovu godinu, kojim je, između ostalog, predviđen početak pripreme i sprovođenja javnog tendera za Institut  “Dr Simo Milošević”, kroz prodaju akcija ili dokapitalizaciju.  Predmet tendera je 56,4% akcijskog kapitala Instituta  uz obavezu društva da realizuje investicioni program ili dokapitalizacija, navedeno je u dokumentu.

Član Savjeta Srđa Keković izdvojio je mišljenje u vezi sa predloženom privatizacijom Instituta Igalo kao i za privatizaciju HG „Budvanska rivijera“.

Podsjećamo, do sada su neuspješna bila četiri tendera za privatizaciju Instituta. Posljednji ugovor  sa konzorcijumom IWG iz Londona potpisan je u novembru 2015. koji je  Vlada raskinula u maju  2016. godine  zbog neispunjavanja ugovornih obaveza kupca.

Planirana je i valorizacija turističkih lokaliteta ili privrednih društava kroz javno privatno partnerstvo,  u novskoj opštini, za lokalitete:  između Njivica i ušća Sutorine,  zatim „Donja Arza“,  „Kabala for“, kao i za projekat turističke valorizacije lokacije „Mrkovi – Bijela Stijena”.

Predlogom Odluke o planu privatizacije za 2018. godinu utvrđeni su ciljevi privatizacije, način i bliži uslovi i rokove za njihovo izvršenje; metode privatizacije; spisak privrednih društva sa brojem i vlasničkom strukturom akcija koji su predloženi za privatizaciju; spisak lokaliteta predloženih za turističku valorizaciju i socijalni aspekt privatizacije.
U obrazloženju Predloga odluke navedeno je da su osnovni ciljevi crnogorske ekonomske politike veći privredni rast, obezbjeđivanje novih radnih mjesta i zapošljavanje, povećavanje investicija i izvoza i stvaranje osnova za veća primanja i rast životnog standarda stanovništva uz povećanje konkurentnosti crnogorske privrede.
„U tom kontekstu, osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda“ – navedeno je u predlogu odluke.
Na sjednici je rečeno da ovogodišnji predlog sadrži suženu listu koja podrazumijeva samo subjekte koje su u potpunosti ili u najvećem dijelu formalno uređene odnosno u kojima ne postoje nikakvi sudski sporovi niti neriješena pitanja restitucije,  kao i lokalitete i društva za koje postoji interesovanje investitora.
Predlog odluke je upućen  Vladi na usvajanje.

Najčitanije