15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Institut Igalo – međunarodni skup o upravljanju projektima u zdravstvu

Institut Igalo
Institut Igalo

U Instituitu Igalo je počeo petodnevni ECPD međunarodni specijalistički program o pripremi, planiranju, evaluaciji, implementaciji  i upravljanju projektima u zdravstvu. Organizuje ga Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija, koji obilježava 35 godina postojanja.

Skup prate stručnjaci različitih profila iz nekoliko zemalja Jugoistočne Evrope. Oni stiču znanja za pripremu, izradu i realizaciju projektnih planova i studija u oblasti zdravstva, što će dodatno uticati  na privlačenje sredstava međunarodnih finansijskih institucija i fondova EU.

Izvršni direktor ECPD, akademik prof. dr Negoslav Ostojić, je istakao da ova međunarodna organizacija od osnivanja intezivno radi u Crnoj Gori. Od njenog osamostaljivanja samo je renotifikovan njen status zahvaljujući  partnerskoj saradnji sa Vladom Crne Gore.

-Cilj specijalističkog programa  jeste da prenesemo najbolja znanja iz svijeta, ona koja mogu biti primjenjljiva u Crnoj Gori i gravitirajućim područijima, odnosno susjednim državama. Crna Gora je idealana destinacija za izvođenje ovakvih programa. Imamo čitavu paletu programa u zdravstvenom i mnogim drugim sektorima koje iz godine u godinu tradicionalno realizujemo u Crnoj Gori. U domenu zdravstvenog menadžmenta,  promocije reproduktivnog zdravlja, prevenciji bolesti zavisnoti, kardiovaskularnih oboljenja- istakao je prof.Ostojić.

Priprema projekata u  zdravstvu i mnogim drugim oblastima  izuzetno je važna u ovom trenutku za Crnu Goru i sve države koje su na putu ka EU. Značajna sredstva biće izdvajana iz fondova EU i Svjetske banke, te iz drugih regionalnih i međunarodnih fondova. Zato je potrebno  imati kompetentne ljude u zdravstvenom sektoru koji mogu da razgovaraju, pregovaraju, prate, pripremaju projekte koji će proći i biti podržani, naglasio je prof. Ostojić.

Kooridnator za zdravstvene i ekološke studije za Jugoistočnu Evropu,  doc. dr Nebojša Kavarić istakao je da su projekti u oblasti zdravstva u  Crnoj Gori finasirani sredstvima Svjetske banke. Naš sistem smo mijenjali i reformisali intezivno  10-ak godina, a posljednjih pet  povlačimo međunarodna sredstva, istakao je dr Kavarić:

-Ovo je inovirani kurs, gdje je čitav nastanvi kadar  iz Velike Britanije. Prenose najnovija praktična znanja ne samo o investicijama u javnom zdravstvenom sekrotu. Generalno  tu je “health cost”( “koštanje zdravlja”) u jednoj zemlji i mogućnosti za pomoć ili sufinansiranje iz raznih fondova. Oni su sve dostupniji i Crnoj Gori, s obzirom na poziciju i na budućnost regiona, te zemlje ka evropskim integracijama- naglasio je dr Kavarić.

Poslije obuke 20-ak stručnjaka biće osposobljeno za projektovanje i održivo upravljanje  u zdravstvu:

-Postoji realna šansa da  svi učesnici, praktično iz 5 zemalja budu u zajedničkom projektu, uvezivanjem institutcija na Jugoistoku Evrope i da zajednički apliciraju  kod evropskih fondova. Čitav je niz projekata, posebno u Crnoj Gori, Ministarstva zdravlja kada je riječ o razvoju zdravstvenh institutcija od primarnog do tercijalnog nivoa. Tu je niz skrininga, projekti zdravstva i turizma, ili zdravstva i  ekonomije. Održivost javnog zdravstvenog sistema u zemljama na ekonomoskom nivou razvoja kakav ima Crna Gora je uvijek izazov- istakao je dr Kavarić. On vjeruje  da povlačenje sredstava iz dostupnih evropksih fondova, koji nisu komercijalni, već su okrenuti prema javnom zdravstvu, mogu značajno da unaprijede ambijent u kojem crnogorsko zdravstvo radi.

Predavači na ovom međunadrodnom specijalističkom programu su prof. dr Jason Janish Madan, Univerzitet Warwick, Velika Britanija i prof. dr Miodrag Ivanović, dugogodišnji profesor na nekoliko Univerziteta u Velikoj Britaniji i profesor ECPD Univerziteta za mir UN.

Specijalistički program u Institutu Igalo trajaće do 23. februara, u ustanovi koja obilježava iduće godine 70 godina postojanja. Stoga je, kako je istakla direktorka medicinskog sektora, dr Marina Delić, veliko priiznanje to što je Evropski centar za mir i razvoj UN prepoznao značaj Instituta i preselio ovdje tri svoje škole. Nakon ove, sljedeće dvije biće na temu reproduktivnog zdravlja i prevencije kardiovaskularnih bolesti.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije