16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Institut Igalo treba da ostane naš, poručila poslanica u Skupštini Crne Gore Anka Vukićević

Institut Igalo
Institut Igalo

Institut dr Simo Milošević u Igalu kao najveći i najpoznatiji centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju na Mediteranu treba  da ostane naš, unaprijeđen, neprivatizovan i kao takav biti primjer i oslonac razvoju zdravstvenog turizma  u Crnoj Gori, poručuje u saopštenju koje je dostavila našoj redakciji  bivša poslanica DEMOS-a, a sada nezavisna poslanica u Skupštini Crne Gore, Anka Vukićević.

“Institut i Fakultet  primijenjene fiziterapije imaju  i stvaraju stručnjake čija znanja i vještine su odavno prepoznati i zbog kojih se iz najrazvijenijih zemalja svijeta na  rehabilitaciju dolazi u Crnu Goru.

Ni uspješna poslovna godina sa ostvarenih 200000 noćenja, za 12000 više nego u prethodnoj,  nije pomogla Institutu da izbjegne Predlog odluke o planu privatizacije. Po peti put je predviđen početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za privatizaciju Instituta kroz prodaju akcija ili dokapitalizaciju obećavajući kao i do sada prilikom svake ,,uspješne “ privatizacije privredni rast, nova radna mjesta, zapošljavanje, povećanje zarada.

Istovremeno Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma Privredne komore Crne Gore sa sjednice održane 15. februara 2018. godine iskazao je punu podršku nastojanjima Ministarstva održivog razvoja i turizma te Ministarstva zdravlja da se izradi Strategija razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori .

Za izradu strategije je izdvojeno 50.000 eura i  tokom marta biće raspisan međunarodni tender na kojem će biti odabrani nosioci tog posla. Ostaje nejasno zašto sa sastanka Koordinacionog odbora zdravstvenog turizma nije upućen zahtjev Vladi Crne Gore da odustane od najavljene prodaje jer pomenuta izrada strategije jedino ima smisla ako se sačuva Institut kao osnova razvoja zdravstvenog turizma.

Apsurd je ne iskoristiti  naše znanje i pored Instituta i Fakulteta primijenjene fizioterapije koji su decenijama promoteri i nosioci zdravstvenog turizma raspisivati međunarodni tender za izradu strategije. Apsurd je ne konsultovati naše stručnjake, ostvarene u svojim profesijama, angažovane u najvećim zdravstvenim centrima van Crne Gore.

Neodgovorno i neozbiljno je ući u još jedan pokušaj prodaje nečeg tako vrijednog uz obrazloženje da  su već dugi niz godina potrebne ozbiljne investicije u postojeće kapacitete i opremu . Ako država godišnje za konsultantske usluge , za tamo neku pamet koja nas je dovela tu gdje jesmo, daje 35 miliona eura za ove tri decenije vladavine DPS –a ne da se nije mogao renovirati nego se od Herceg Novog do Žabljaka moglo sagraditi još deset centara za zdravstveni turizam.

Lokalna vlast u Herceg novom ima obavezu da učini sve što je u njenoj moći I sačuva Insitut i ne dozvoli da se zdravstveni centar, pretvori u hotel u kom će visokoobrazovani kadar umjesto fizikalne terapije primjenjivati tretmane sa čokoladom”, poručila je Anka Vukićević.

Najčitanije