Institut za bilogiju mora – ulovljena rijetka vrsta ribe Kostelj Crnac

Južnojadranska kotlina centar biodiverziteta Jadranskog mora

Institut za biologiju mora Kotor, ljubaznošću ulcinjskih ribara Nermina Alića i Fuada Gorana dobio je primjerak rijetke ribe KOSTELJ CRNAC ( Etmopterus spinax Linnaeus, 1758) ulovljene krajem aprila mrežom popunicom na maloj dubini ispred Velike ulcinjske plaže.

Nakon laboratorijske obrade i uzimanja svih morfomerističkih parametara utvrđeno je da se radi o rijetkoj vrsti koja naseljava isključivo južni Jadran do dubina i preko 1000m.

Radi se o ribi iz grupe hrskavičavih riba koja može dostići maksimalnu dužinu do 60cm.

Ovakvi primjerci veoma su interesantni za dalja ihtiološka istraživanja i pokazuju da je južnojadranska kotlina zaista centar biodiverziteta Jadranskog mora sa velikim brojem rijetkih ili endemičnih vrsta.

Još jednom se zahvaljujemo pomenutim ribarima i apelujemo da sve što se ulovi a nepoznato je lokalnim ribarima se prijavi Institutu kako bi jedinka bila naučno obrađena i kao takva informacija proslijeđena javnosti, poručuju iz ove ustanove.

/Fotografije: Nermin Alić i Fuad Gorana/

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.