Krašići – Opština bezuspješno pokušava da im pomogne, inspekcije i MORT odmaraju u avgustu

Gradonačelnica Tivta ponovno se sastala sa nezadovoljnim mještanima Krašića, Opština bezuspješno pokušava da im pomogne

Krašići - obala
Krašići – obala

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević sa saradnicima ponovno se sastala sa delegacijom mještana Krašića kako bi sagledala što se do sada uradlo na prevazilaženju problema sa kojima se žitelji tog naselja već duže vrijeme suočavaju, a od kojih je uzurpacija i devastacija morske obale pod maskom DSL „Krašići“, jedan od najvećih.

Gotovo sva nekadašnja prirodna netaknuta kamenita obala u tom naselju, posljedjih ghodina pretvorena je u placeve za gradnju eksluzivnih vila čiji vlasnici potom po pravilu, ostalim građanima brane pristup na obalu koja je postala dvorište njihove kuće. Među graditeljima koji su proteklih godina na taj način stekli vrijene nekretnine na „pjeni od mora“ u Krašićima, pored brojnih crnogorskih, srbijanskih i ruskih biznismena je i bivši ministar finansija i aktuelni savjetnik crnogorskog premijera dr Radoje Žugić (DPS).

Prva dama Tivta sa Krašićanima je već održala sličan sastanak 18. jula kada su oni iznijeli veliko nezadovoljstvo zbog nedostatka javnih kupališta i nemogućnosti da priđu obali na pojedinim djelovima.

Vila Plitka sa mora
Vila Plitka sa mora

„Na osnovu zaključaka donešenih na sastanku od 18. jula, a u želji da pokrene rješenje ovih problema, Opština Tivat učinila je uputila poziv Upravi za inspekcijske poslove i nadležnom direktoratu Ministarstva održivog razvoja i turizma kako bi se riješio negativan sukob nadležnosti. Do održavanja sastanka po ovom pitanju još uvijek nije došlo zbog godišnjih odmora u pomenutim institucijama. Predsjednik MZ Krašići Anton Petrović, koordinator za mjesne zajednice u Opštini Tivat Vlado Đukić i predstavnik JP „Morsko dobro“, obišli su teren i utvrdili niz manjih aktivnosti koje bi se mogle preduzeti do narednog ljeta, a bile bi usmjerene na poboljšanje pristupa morskoj obali. Direktorka Direkcije za imovinu Rita Mitrović stupila je u kontakt sa nekoliko vlasnika parcela na samoj obali mora sa namjerom da dogovori otkup dijela zemljišta kako bi ono poslužilo kao pristupni put obali. Međutim nije naišla na odobravanje i pozitivnu reakciju. JP „Morsko Dobro“ dostavilo je rezultate analize uzoraka vode koji su uzeti kod hotela „Anderba“ u Krašićima i ovi su rezultati pokazali dobar kvalitet vode na ovoj lokaciji. Kontrola ispravnosti morske vode za ovo područje je preduzeta nakon gore pomenutog sastanka sa stanovnicima Krašića, a na inicijativu Opštine.“- saopšteno je danas tim povodom iz lokalne uprave Tivta.

Mještani su gradonačenici ponovno iznijeli iste žalbe i naglasili da zbog nemogućnosti pristupa moru, njihove nekretnine u Krašičima gube vrijednost, kao i da treba poboljšati putnu infrastrukturu u naselju. Predloženo je i da Opština sa Kotorskom biskupijom pokuša dogovoriti razmjenu nekretnina, kako bi se povećale javnosti dostupne površine pri moru u tom naselju, a dogovoreno je da Opština i mještani formiraju operativnu radnu grupu „koja će u narednom periodu popisati sve probleme u ovoj MZ i utvrditi prioritetne i dugoročne mjere i aktivnosti, odnosno izraditi Akcioni plan sa ciljem prevazilaženjem postojećih problema“.

Valovi do ograde
Valovi do ograde

„Direkcija za investicije u narednih par dana izvršiće obilježavanje parcela 8 i 173/1 i pristupiti čišćenju ove lokacije od nasutog kamena i drugog građevinskog otpada. Narednih dana Opština Tivat će potpisati sporazum sa JP „Morsko dobro“ o prenosu sredstava za izradu projektne dokumentacije za prvu fazu izgradnje šetališta „Lungo Mare“ dužine 400 metara.“- saopšteno je iz Opštine Tivat.

2 Komentari

 1. “Predsjednik MZ Krašići Anton Petrović, koordinator za mjesne zajednice u Opštini Tivat Vlado Đukić i predstavnik JP „Morsko dobro“, obišli su teren i utvrdili niz manjih aktivnosti koje bi se mogle preduzeti do narednog ljeta, a bile bi usmjerene na poboljšanje pristupa morskoj obali”.

  Ostaje nejasno koje su aktivnosti u pitanju i ko ce njihovo sprovodjenje da plati. U krajnjoj liniji sama prohodnost ka moru i nije toliki problem u poredjenj sa PROTIVUSTAVNIM ZAPRECAVANJIMA PROLAZA ODVIJANJU PESACKOG SAOBRACAJA DUZ MORSKE OBALE koji, bojim se, ni Ustavni sud CG nece smeti da razmatra, te ce se proglasiti nenadleznim zbog sukoba interesa.

  “Direktorka Direkcije za imovinu Rita Mitrović stupila je u kontakt sa nekoliko vlasnika parcela na samoj obali mora sa namjerom da dogovori otkup dijela zemljišta kako bi ono poslužilo kao pristupni put obali”.

  Prostodusno i naivno postupanje koje je ipak za pohvalu. Kada vec zlocinackim poduhvatom (citaj Drzanom studijom) nije predvidjen dovoljan broj prolaza ka moru, onda izvrsite EKSPROPRIJACIJU delova placeva za tu namenu jer je u pitanju nesto sto je od opsteg znacaja.

  „Direkcija za investicije u narednih par dana izvršiće obilježavanje parcela 8 i 173/1 i pristupiti čišćenju ove lokacije od nasutog kamena i drugog građevinskog otpada”.

  I to je za pohvalu, ali ko ce to da plati, Direkcija ili onaj ko je nasuo kamen, ili svi vikendasi i zasto niko nece biti sudski gonjen?

  “Narednih dana Opština Tivat će potpisati sporazum sa JP „Morsko dobro“ o prenosu sredstava za izradu projektne dokumentacije za prvu fazu izgradnje šetališta „Lungo Mare“ dužine 400 metara.“- saopšteno je iz Opštine Tivat”.

  Ostaje nejasno: Gde je pocetak, a gde kraj te trase? Hoce li tim projektom biti predvidjeno izvodjenje kraka kanalizacije koji je predvidjen da bude izveden u zoni setalista od Petrovica do sokobanjskog naselja, a na koji treba da se prikljuce sve sporne kuce napravljene na “pjenu od mora”? Koji je rok za zavrsetak tih radova i koje su sankcije za neizvrsenje radova na vreme?

  Ipak jedna od najvecih misterija nije ni pomenuta, a to je zbunjujuca faznost izvodjenja delova kanalizacionog sistema. Evo o cemu se radi. U Krasicima ima nekih 1.000 kuca koje imaju svoje septicke jame. Za ovih 40-50 godina nije bilo nikakvih problema vrednih pomena po ovom pitanju. Ne kazem da kanalizacija kao takva nije potreba, ipak je to civilizacijska tekovina. Ono sto uzasava je cinjenica da kanalizacioni krak koji treba da ide morskom obalom i koji je PRVI TREBAO DA SE GRADI, nije izveden, a sva je prilika da nikada nece ni biti, ili bar za zivotnog veka svih koji ovo citaju.

  Taj krak kanalizacije je trebao da obezbedi prikljucak za otpadne vode iz svih tih spornih kuca izgradjenih “na pjenu od mora” na osnovu kojih su i dobile sporne gradjevinske dozvole. Sve navedeno otvara sumnju na osnovu cega su, i da li su, sada vec useljene sporne kuce, dobile Rijesenja o tehnickom prijemu i Rijesenja o upotrebnoj dozvoli. Ako je ova pretpostavka tacna, bice zanimljivo koje ce oravdanje ovaj put smisliti, sada vec po samoopstrukciji cuvene, opstinske i republicke mnogobrojne budzetske inspekcije sluzbe.

  Eto sta se dogadja kada se politika umesa u urbanizam. Stvaraju se uslovi da sve ovo preraste u sukob, ne epskih, vec biblijskih proporcija koji ce trajati decenijama i prenosice se sa generacija na generacije. Ovakvih problema ima puno u CG, ali specificnost ovog slucaja ogleda se u tome sto se ovde radi o “nasrtanju” novostvorene crnogorske drzave na zajednicku opstu imovinu vise hiljada stranih drzavljana, njihovih poreskih obveznika. Vrlo, vrlo neprijatno.

  Koga zanima jos reakcija i komentara u vezi ovog drzavnog zlocinackog poduhvata-uzurpacije i devastacije morske obale pod maskom DSL „Krašići“, neka pristupi ovde:

  http://www.bokanews.me/vijesti/vikendasi-smatraju-da-im-ugrozena-elementarna-prava/

 2. Zasto opet pravite probleme u Krasice kada je pravna drzava Crna Gora svje to rjesila. Objavljeno 04 novembar 2013.

  Upravni sud presudio u korist vlasnika stanova i kuća u Krašićima

  Zamršeno klupko nadležnosti i pokušaja pravnog pravdanja betoniranja obale u Krašićima počelo je da se odmotova u korist brojnih vlasnika kuća i stanova koji od privatnih vila koje su nikle na obali ne mogu doći do plaža.

  Upravni sud Crne Gore poništio je rješenje Ministarstva finansija br.07-2-1179/1 od -7/12/2012. i odbacio navode Uprave za nekretnine o njihovoj nenadležnosti i naložio im pokretanje novog postupka u kome moraju donijeti zakonito rješenje.

  Skupština vlasnika stanova vikend naselja „Maslinjak“, Krašići 2/1 i „Riblja kost“ kao i inicijativna grupa vlasnika kuća Karašići 2/2 podnijeli su u avgustu prošle godine predlog Upravi za nekretnine kao i Direkciji za imovinu opštine Tivat kojim traže preduzimanje mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti radi očuvanja njihovih stečenih prava na korišćenje postojećih plaža i u vezi s tim zaustavljanje protivpravnog zauzeća obalu u pojasu morskog dobra.

  Vlasnici kuća i stanova u najvećem vikend naselju u Boki tražili su od nadležnih zaštitu svojih prava i stečenog prava na korišćenje plaža kao i zaustavljanje betoniranja obale. Oni su tražili „preduzimanje hitnih mjera vezanih za izvršenje premjera i snimanja morske obale, preduzimanje aktivnosti na realizaciji Državne studije lokacije sektor 29 iz oktobra 2009. godine te sprovođenje Odluke Vlade od 2007. priznavanje svim vlasnicima vikend kuća trajno pravo korišćenja plaže i upis tog prava u list nepokretnosti, kao tereta na postojećim parcelama, ispistivanje izdatih građevinskih dozvola za nove objekte i one u postupku gradnje, obilježavanje sektora javne plaže na turističkim tablama u naseljima“.

  Ministarstvo finansija i tivatska područna jedinica Uprave za nekretnina proglasili su se međutim nenadležnim, a zatim su zastupnici vlasnika kuća i stanova u Krašićima, Ljubisav Tešić, Branko Gaković, Boro Uskoković, Jelena Radovanović, Ljiljana Đokić koje zastupa advokat iz Beograda, Mirjana Stojanović uputili tužbu Upravnom sudu.

  Po dobijanju presude Upravnog suda oni su zatražili od Uprave za nekretnine i Ministarstva finansija hitan nastavak postupka.

  ”Neophodno je da se zaustavi zauzimanje obale u vikend naselju Krašići u području Morskog dobra. Pri takvom stanju stvoreno je naselje koje svojevremeno namjenski građeno kao vikend naselje koje danas ima oko 1.500 stambenih jedinica.Vikend naselje je ugroženo u svom stečenom pravu na pristup moru i plaži,a time se narušava osnovno pravo svake države da vodi računa o pravnom kontinuitetu.

  Prema našem saznanju Država Crna Gora nije napravila prekid u pravnom kontinuitetu. Naprotiv u svom domenu njena Vlada donela je odluku i usvojila Državnu studiju o izgledu i funkciji pojasa Morskog dobra kojim su u suštini zaštićena stečena prava koja se sada eklatantno krše.

  Iz tih razloga u zaštiti naših prava trazimo da se postupak povede hitno. Neophodno je da se u ponovljenom postupku što prije odluči o mjerama obezbjeđenja jer se i dalje prodaju katastarske parcele pored mora a novi vlasnici stavljaju zabranu pristupa moru , na taj način što se stavljaju ograde i upozorenja da je to privatni posjed i da je zabranjen pristup”, navodi se u pismu vlasnika stanova i kuća u Krašićima Vladi Crne Gore, Ministarstvu finansija, i Upravi za nekretnine, područnoj jedinici Tivat.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.