17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Inspekcija zaustavila sječu borova u parku bivšeg hotela „Mimoza“

Mimozin park - sječa
Mimozin park – sječa

Radnici koje je angažovala firma „Mimoza Group“ posjekli su jutros više stabala u  malom parku koji je više decenija krasio lokaciju na kojoj se nalazio nedavno porušeni hotel „Mimoza“ u Tivtu.

„Mimoza Group“ iza koje stoji ruski kapital prije nekoliko mjeseci je za 6,5 miliona eura kupila hotel „Mimoza“ od istoimenog tivatskog tuističkog preduzeća kojeg kontrolišu biznismeni Đorđe Nicović i Veselin Barović. Nakon što su prošle nedjelje okončali rušenje hotela sagrađenog 1958. godine i njegovog istočnog krila napravljenog petnaestak godina kasnije, novi vlansici krenuli su i da uništavaju park koji je krasio okolinu prvog veklikog tivatskog hotela i njegovu terasu. Na toj izuzetno atraktivnoj lokaciji u srcu Tivta inače, Rusi namjeravaju da grade novi luksuzni kondo-hotel.

Vidjevši radnike sa šegama, reagovali su mještani koji su, zgroženi sječom parka, o svemu obavijestili Opštinu.

Mimozin park - sječa
Mimozin park – sječa

Nakon intervencije sekretarke opštinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Tatjane Jelić, Komunalna inspekcija je zaustavila sječu stabala. U „Mimozinom“ parku osim nekoliko ogromnih stanala primorskog bora, raslo je i više pitospora, oleandara i jedno stablo eukaliptusa, kao i par manjih primorskih hrastova. Na licu mjesta bila je komunalna inspektorka Helga Ivović, koja je naložila firmi „Mimoza Group“ da obustavi radove i da se obrati Sekretarijatu za uređenje prostora i izgradnju objekata.

Načelnika Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat Jovica Stojković kazao je da su izvršioci ovog posla komunalnoj inspektorki kazali da su posjekli „samo osušena stabla i da su dobili mišljenje da mogu ukloniti bor“, koji se, kako su naglasili,“naslanjao na bivši objekat hotela „Mimoza“.

Mimozin park - sječa
Mimozin park – sječa

„Inspektorka je insistirala na momentalnoj obustavi sječe, dok se ne dobije mišljenje resornog opštinskog sekretarijata-„ – kazao je Stojković. Inače, u Strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu za gradju novih objekata na lokaciji bivšeg hotela „Mimoza“ jasno stoji da je park hotela „Mimoza“ zaštićen i da ga je potrebno očuvati i nadograditi.

 

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije