Inspekcija sigurnosti plovidbe napisala prekršajni nalog Pomorskom saobraćaju

Trajekt remontuju van brodogradilišta

Radovi na trajektu prije dolaska inspekcije

Inspekcija sugurnosti plobidbe Lučke kapetanije Kotor zabranila je juče izvođenje remontnih radiova na trajktu „Kamenari“ kompanije Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog, i pokrenula prekršajni postupak protiv te firme.

Naime, Pomorski saobraćaj je prije dva dana svoj trenutno zvanično neregitstrovani trajekt „Kamenari“ doveo u Lepetane gdje je brod vezan na dijelu tamošnjeg trajektnog pristaništa.

Na palubi broda nalazi se kompresor i dio pneumatskih alata za čekićanje zarđalih djelova brodske palube i konstrukcije, sa kojima su u protekla dva dana nekolicina radnika skidali koroziju i staru boju sa palube, pripremajuči je za farbanje.

Izvođenje obakvih radova inače, prema važećim propisima nije dozvoljeno nigdje osim u brodogradilišnim lukama, zbog čega je po prijavi mještana koji su se žalili na buku i prašinu, Inspekcija sigurnosti plovidbe juče izašla na lice mjesta, napravila zapisnik i foto elaborat i pokrenula prekršajni postupak protiv brodovlasnika kojem će biti naplaćena novčana kazna.

Radovi na trajektu

„Kamenari“ je jedan od ukupno šest trajekata u floti Pomorskog saobraćaja, monopolističke kompenije koja održava jedinu trajektnu liniju u državi na rrelaciji Kamenari – Lepetane preko tjesnaca Verige u Boki. Po odluci Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore, firma Pomorski saobraćaj čiji je većinski vlasnik tada bio Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, privatizovana je bez tendera, prodajom državnih akcija na berzi. Kupoprodajni ugovor je potpisan 2004, sa firmom “Pro House” iz Podgorice u vlasništvu predsjedniku DPS i bivšem premijeru Milu Đukanoviću bliskog biznismena  Duška Bana. Dobar dio svojih obaveza prema državi u ovoj transakciji, ta firma je platila obveznicama stare devizne štednje. Dvije trećine „Pomorskog saobraćaja“ formalno pripadaju „Pro House-u“, dok je vlasnik ostatka akcija Duškov brat Dejan Ban koji je i izvršni direktor kompanije sa sjedištem u Kamenarima.

4 Komentari

  1. Brao…ma ni anke da će ga zaboljet…to što taj stručnjak radi zaljevu,te šporkava motorima koji su zabranjeni čak u Etiopiju…to nikome ništa…te pušća muziku i intrava nesretne Kamenarce i Lepetance,to nema veze…to te nema naplate sem u keš,nikome ništa…to te je uzeo na kumovsko bratstveničku ,nikom ništa…to te neće zbog takvijeh bit mosta i zaobilaznice…nikom ništa…to te ne plaća ni šolad lokalnoj zajednici,nikom ništa…ali..ide koncesioni ugovor…pa podignite glas općinari i mještani…da kao nepogodni koncesionar,koji ne poštuje ništa,ne može biti korisnik…amote,preśednice,śavetnici,kapo od partije…amote gospojo ministrka bez porfelja,esi li ti možda od tijeh krjeva,Lepetanskijeh?!…alate sokolovi da ve vidim adatane i sposobne…adio te

  2. Narode,nijesam iz Boke, ali Boku volim najviše na svijetu! Proputovao sam i preplovio pola svijeta, no nevjeste kao Boke niđe sreo nijesam! Takvu ljepotu nema ni jedan zaliv na planeti, to vam tvrdim čistog obraza! Narode Boke, organizujte se, POVRATITE OTETO!!! Kumove pohapsite i u zatvor zbog izdaje Boke i države! DRUGE NEMA!!!

  3. Da li građani mogu vjerovati ovoj vijesti? Jer se vlasnik trajekata toliko “osiono” ponaša, kao da obavlja posao prevoza motornih vozila u pustinji! Za transport vozila koristi veoma stare trajekte, koji izazivaju nesnosnu buku i zagađenje okoline. A ništa nijesu bolji ni novi trajekti-nesnosna buka i zagađenje okoline radom starih i neregulisanih motora. Svako pristajanje i spuštanje mosta izaziva toliku buku da celo naselje (okolina) ne može “normalno” spavati. Stanovnici Kamenara i Lepetana su ugroženi radom ove kompanije!
    Nije moguće u okviru “komentara” iskazati sve nepovoljnosti kojima su izloženi građani, ali navodim nekoliko: nesnosna buka; zagađenje okoline (vazduha i mora); potpuno neregulisan saobraćaj ogromnog broja vozila (saobraćaj na izlazu vozila sa trajekta i protok saobraćaja magistralnim putem kroz Kamenare regulišu mornari sa trajekta, koji su bili kuvari, kelneri i sl.?), nema ni horizontalne ni vertikalne signalizacije; pri rekonstrukciji prilaza pristaništu u Kamenarima nije se vodilo računa o trotoarima za kretanje pešaka, tako da su pešaci ugroženi; ne obavlja se pranje pristaništa i prilaza u ljetnim mjesecima; vlasnik ne sarađuje i nema nikakvih kontakata sa Mjesnom zajednicom Kamenari; ne učestvuje u bilo kakvim aktivnostima za poboljšanje uslova života stanovnika Kamenara, Jošice i Đurića (pomoć u izgradnji lokalnih puteva, održavanje kulturno-istorijskih spomenika i sl.), jer NJEGA to ne intersuje; itd, itd…………
    Za ovakvo ponašanje vlasnika trajekata najveću odgovornost snose organi opštine Herceg Novi, jer nijesu regulisali navedena sporna pitanja ugovorom o kupoprodaji preduzeća “Pomorski saobraćaj”, a na porigovore građana opštinski organi ne reaguju (“neki” kažu da “niko ne sme” da preduzme bilo kakve mere za popravljanje uslova života meštana)! Tužno, tužno, tužno!

  4. Sada će Snežana i njene inspekcijske i komunalne službe rešiti probleme.Doneli su uredbe o zaštiti od buke,pa da vidimo kako će zonu naselja koju ugrožava trajekt da brane.Možda im pomoć pruži ministarka bez portfelja,mada se pravi gluva ,slepa i nema.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.