Inspekcija oduzela 325 kilograma ribe i morskih plodova – spriječen promet prstaca

Borba protiv nelegalnog ribolova

Inspekcija za morsko ribarstvo oduzela je u posljednjih deset dana ukupno 325 kilograma ribe i morskih plodova koji potiču iz nelegalnog ribolova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Inspekcija za morsko ribarstvo, koja se odnedavno nalazi u sastavu Direktorata za ribarstvo, pojačala je kontrolu prodajnih i ugostiteljskih objekata u cilju sprječavanja nelegalnog izlova i prometa ribe i plodova mora.

Navodi se da, osim aktivnosti koje imaju u okviru Radne grupe za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe, inspektori za morsko ribarstvo redovno kontrolišu objekte i druga mjesta na kojima se prodaje riba i morski plodovi.

“Samo u posljednjih deset dana, kontrolom ugostiteljskih objekata i pijaca inspektori su pronašli ukupno 180 kg mušlji (dagnji) i oko 120 kilograma raznih vrsta morskih riba, koje potiču iz nelegalnog ribolova”, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz Ministarstva, inspekcijskim aktivnostima u ugostiteljskim objektima spriječen je promet i određene količine prstaca, školjke koja je zabranjena za izlov i promet.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

“Procesuirano je nekoliko pravnih lica sa područja opština Herceg Novi, Kotor i Tivat, kojima je oduzeto više od 25 kilograma prstaca”, navodi se u saopštenju.

U istom periodu, zbog neprijavljenog, odnosno nelegalnog ronjenja, procesuirane su dvije osobe.

“Jednom licu je oduzet komplet za ronjenje (odijelo, boce, maska, peraje, kao i jedna podvodna puška), dok je drugom oduzeto i u more vraćeno deset komada palastura, vrste školjki koje su, takođe, zaštićene i čije je sakupljanje zakonom zabranjeno”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su ukupno podnešena četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a prekršajnim nalozima novčano je kažnjeno 11 subjekata kontrole.

Iz Inspekcije su poručili da će nastaviti kontrole nesmanjenim intenzitetom, na području cijelog primorja, ali i u drugim djelovima Crne Gore gdje se nude riba i morski plodovi.

“Cilj je da potrošači i turisti u ponudi imaju zdravstveno bezbjedne proizvode, izlovljene na zakonit način, ribaricama registrovanih profesionalnih ribara na moru, ali i zaštita morskog biodiverziteta koji ugrožavaju nelegalne aktivnosti”, dodaje se u saopštenju.

2 Komentari

  1. ajde da da se več jedanput počelo nešto stimano činjeti…ebo ma i vrijeme je više ..sve smo dali đaombaru..ssve smo isrepali što je stimano..a to pusto malo mora bokeškoga nemože toliko lekuperati koliko je iskanje…eli od gladi zasiguro da i toga ne fali..ma ima i onije koji guštaju roniti…eto ti sa tijema palasturama…ma đe mu je pamet bila poći ih vaditi kad se zna da se nesmije..a tek ti pusti prstaci,,,ma da vi kolap uvaati i da vi ovo nenarno sunce paveza poglavi….ma kaad arivam dolje doma ma oćuli ja moći ribati na cipole sa Matom ispred kuće u donju lastvu aaaaaa-srdačno đurica-aamsterdam.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.