12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Inspekcija naredila rušenje žičare na Jazu

Žičara

Inspektor zaštite prostora Zoran Bošković donio je rješenje o rušenje polazne i dolazne stanice buduće turističke žičare Zip Line, koja se bez građevinske dozvole gradi iznad plaže Jaz.

Inspektor je naredio budvanskoj kompaniji „Zip line“, da odmah poruši postrojenja na  Žutoj gredi izgrađeno na teritoriji budvanske opštine, kao i dolaznu stanicu na zapadnom kraju Jaza, koje se nalazi na lokalitetu Višnjevo na kotorskoj strani.

Urgentan zahtjev da Uprava za inspekcijske poslove hitno reaguje i poruši postrojenja buduće žičare uputio je sredinom sedmice gradonačelnik Budve Dragan Krapović. On je mještanina budvanskih i kotorskih mjesnih zajednica Jaz, Lastva Grbaljska, Savina i Svinjišta obećao na velikom portestu organizovanom početkom minule sedmice, da neće dozvoliti da  Zip line gradi bez dozvole te zahtijevati da se žičara poruši, jer se, kako je kazao, ugrožavaju osnovne funkcije stanovanja i privređivanja na plaži Jaz.

 „Naređuje se  “Zip line” Budva da poruši žičaru u izgradnji, armirano betonskih ploča sa armirano betonskim soklom i temeljom, dimenzija u osnovi po 49 kvadrata, sa čeličnom konstrukcijom za kačenje sajli, na katastarskim opštinama Prijevor i Višnjevo. Prostor mora biti vraćen u prvobitno stanje jer se žičara gradi. Rok za izvršenje naložene radnje iz ovoga rješenja je tri dana od dana dostavljanja ovoga rješenja“, navodi se u rješenju onspektora Boškovića u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Ukoliko “Zip line” ne bude porušio žičaru, kako se ističe „pristupiće se administrativnom izvršenju rješenja, a troškove administrativnog izvršenja snosiće budvanska firma“.

Savjet mjesnih zajednica Grblja je minule sedmice uputio posljednje upozorenje Upravi za inspekcijske poslove da hitno reguje, smatrajući da žičara ugrožava jednu od najljepših plaža Crne Gore,  da će trasa ići preko kupališne zone  u kojoj svakodnevno tokom ljeta boravi i po deset hiljada kupača.

„Pozivamo posljednji put Upravu za inspekcijske poslove da odradi svoj posao i poruši nelegalno sagrađene objekte. U slučajud da to ne učine, biće podnijeta krivična prijava. Dovoljno smo čekali. Pozivamo sve države institucije i službenike, čiji je posao da čuvaju blago Crne Gore i razvijaju crnogorski turizam, da  nam pomognu da sačuvamo Jaz od ovoga nelegalnog napada i da iskoriste svoj uticaj na Upravu za inspekcijske poslove“, poručeno je iz Savjeta mjesnih zajednica.

Dobili saglasnost i kredit od banke

Predstavnik “ZIP Line” Milutin Tripković je na velikom protestu pokazao dokumentaciju da ima od Direkcije za saobraćaj dozvolu da se  gradi žičara na ovom lokalitetu koji je u putnom pojasu, navodeći da je i od državnih institucija dobio sva saglasnosti.

Naveo je da im je i banka na ime valjane dokumentacije dala kredit od 150 hiljada eura, koje je uložio u gradnju žičare. On je vlasnik turističke žičare na Đurđevića Tari koja je turistička atrakcija i kako je naveo ona ni na koji način ne može da ugrozi ničije živote.

/V.Lajović/

Najčitanije