15 C
Kotor

Slušaj online radio

Inovativne tehnologije u avanturističkom turizmu

U Dubrovniku je juče, organizovana svečana prezentacija, povodom završetka projekta, „Razvoj inovativnih tehnologija u avanturističkom turizmu“ (DIOD), (Prekogranični program Hrvatska – Crna Gora u okviru EU  instrumenta pred-pristupne pomoći  IPA).

U sklopu IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Crne Gore, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) u saradnji s UNDP‐om Crne Gore, Hrvatskom gospodarskom komorom, Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore, Crnogorskom gorskom službom spašavanja (CGGSS) predstavila je projektne aktivnosti i postignute rezultate u  okviru projekta. Ukupna vrijednost projekta sa hrvatske i crnogorske strane iznosi 498.957,16 EUR.

Aktivnosti ovog projekta koji je trajao 24 mjeseca fokusirane su bile na granično područje Republike Hrvatske i Crne Gore. Kroz projekat su kreirani uspješani turistički prekogranični proizvodi i to prije svega formiranjem aktivnog klastera turističkih preduzetnika sa hrvatske i crnogorske strane. Kroz saradnju povezanih klastera razvilo se 8 novih turističkih proizvoda, koji su se promovisali zajedničkim nastupima na međunarodnim radionicama u Parizu i Štokholmu.

U skladu s novim trendovima u turizmu, projektom su se uvele inovacije u kreiranju i promociji turističkih proizvoda pomoću ICT tehnologije. U oviru toga napravljen je potpuno funkcionalan geoportal www.adriaticadventure.eu kao i dvije mobilne aplikacije koje pružaju lakše prikupljanje informacija i poboljšanu komunikaciju s krajnjim korisnicima.

Kako postoji potreba za poboljšanjem kapaciteta kroz obuke za vodiče avanturističkog turizma, a posebno za članove gorske službe spašavanja, u okviru projekta se izvršila nabavka spasilačke opreme. Održane su obuke iz područja spašavanja: spašavanje i prva pomoć u uslovima van bolnice (ITLS), Geografski informacioni sistem (GIS), Spašavanje na divljim vodama (WWR), kao i obuke za vodiče avanturističkog turizma (kajakarenje na moru).

Realizacijom navedenih projektnih aktivnosti kroz zajedničko planiranje i poslovnu saradnju na području avanturističkog turizma, proširena su znanja, ojačani su infrastrukturni i tehnički  kapaciteti turističkih destinacija i stvorena je polazna osnova koja će omogućiti da efikasnije djelovanje onih koji su uključeni u razvoj turističke ponude daljnjem unaprjeđenju avanturističkog turizma u ovoj regiji.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na telefon 077100001 ili mail info@montenegro.travel.

Najčitanije