10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Info dan Pomorskog fakulteta : Novi sertifikati i saradnja s Lukom Kotor

Info dan

Pomorski fakultetu iz Kotora priredio je danas Info dan za svoje privredne partnere i stručnjake iz pomorske prakse angažovane na Fakultetu, a gostima i studentima obratio se dekan prof. dr Danilo Nikolić.

On je predstavio ostvarene značajne rezultate Fakulteta u prethodnom periodu i ukazao na buduće planirane aktivnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou. Posebno mjesto je dao uspješnoj saradnji sa partnerskim institucijama iz privrede iz oblasti pomorstva i srodnih privrednih grana, te saradnji sa pomorskim fakultetima iz regiona, prije svega kroz realizaciju velikog broja međunarodnih naučno-istraživačkih projekata. Prisutnima su se obratili prodekanica za nastavu doc. dr Tatijana Dlabač koja je  predstavila aktivnosti odvijanja nastavnog procesa na Fakultetu, kao i prodekan za međunarodnu saradnju i kvalitet doc. dr Špiro Ivošević koji je izložio aktivnosti u vezi mobilnosti nastavnika, saradnika i studenata Fakulteta – navodi se u saopštenju.

Tokom današnje svečanosti, direktor renomiranog brodarskog sertifikacionog društva iz Splita – Hrvatskog registra brodova, Damir Roje, uručio je dekanu Nikoliću sertifikat koji  potrvđuje usaglašenost planova i programa novih studijskih programa Fakulteta, Nautika i pomorski saobraćaj, Brodomašinstvo i Pomorska elektrotehnika sa zahtjevima STCW konvencije i IMO modelima kurseva 7.01, 7.02, 7.03, 7.04 i 7.08. Takođe je uručen sertifikat o uvođenju novog Sistema menadžmenta kvalitetom prema standardu ISO 9001:2015.

Roje je ovom prilikom naglasio značaj međunarodne sertifikacije Fakulteta u cilju priznavanja diploma na međunarodnom tržištu rada. Ovim je nakon dugogodišnjeg predanog rada na Fakultetu zaokružen proces sertifikacije i međunarodnog priznanja Pomorskog fakulteta Kotor kao značajnog subjekta  u obrazovanju i obuci studenata i  pomoraca u regionu. Kao potvrda kontinuirane saradnje sa partnerima iz pomorske privrede, upriličeno je potpisivanje ugovora o saradnji sa Lukom Kotor u oblasti monitoringa emisije zagađivača i gasova staklene baste iz kruzer brodova u akvatorijumu Kotorskog zaliva. Ugovor su potpisali dekan Nikolić i izvršni direktor Luke Kotor Ljubo Radović, koji je izrazio zadovoljstvo uspostavljanjem saradnje – dodaju sa Fakulteta.

Dekan Pomorskog fakulteta i direktor Luke Kotor

Osim Luke Kotor i Hrvatskog registra brodova, među partnerima Fakulteta su i Crnogorska plovidba, kompanija Dabinović, Agencija „Boka Adriatic“, Uprava pomorske sigurnosti, Port of Adria, Mornarica Vojske Crne Gore, Institut za standardizaciju Crne Gore i Montenegro Marine Surveys.

Kako navode u saopštenju, Info dan i sertifikacija Pomorskog fakulteta Kotor dio je projekta Međunarodna sertifikacija pomorskog obrazovanja u Crnoj Gori – EDUMAR, koji finasiraju ministartva prosvjete i nauke.

Najčitanije