13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

„Independia“ se ne da tako lako

Independia vađenje
Independia vađenje

Jedna podgorička firma za promet sekundarnih sirovina počela je danas akciju vađenja iz mora potonulog broda „Independia“ u uvali Bonići kod Tivta. Za taj posao angažovani su ronioci i velika autodizalica firme „Elevator“,  a plan je da se 50 metara dugi drveni brod koji leži na muljevitom dnu mora u plićaku, pokuša dovući do obale, gdje će se postepeno navlačiti na kopno i tu na licu mjeca sjeći motornim šegama.

Uprkos višečasovnim naporima, brod nije izvađen ali mu je krma dovučena skoro do same obale. Veliki, ali stari 100-tonski kran „Liebherr“ nije bio dorastao zadatku, pa se dizalica praktično slomila „u korenu“ i iščupala iz šasije na koju je postavljena. Par stotina tona težine trupa ove nekada luksuzne motorne jahte „Independia“, a koji je sada prično napunjem muljem, pokazali su se kao vrlo izazovan zadatak za operativu, a otežavajuća okolnost u svemu je i to što firma „Qatari Diar“ koja je vlasnik placa u zaleđu najbližem mjestu na kome leži „Independia“, nije dala saglasnost da se brod navlači na njenu parcelu i ovdje sječe. Stoga su radnici imali mnogo teži zadatak da olupinu pomjere bočno nekih 10-tak metara i pokušaju je izvući na mnogo visočiju, betonsku obalu u državnoj svojini, u čemu su u velikoj mjeri i uspjeli prije nego što je došlo do velike havarije na dizalici tokom koje na sreću, niko nije povrijeđen. Danas će, kako nezvanično saznajemo biti angažovana nova dizalica i dodatne mašine da pomognu izvlačenje olupine.

Independia vađenje
Independia vađenje

Inače, rashodovana motorna jahta “Indepedia” koji je godinama bila na mrtvom vezu u Bonićima kod Tivta, potonula je u noći 21.jula iz zvanično, još neutvrđenih razloga. Uprkos naporima koje je preduzela ekipa Lučke kapetanije Kotor što su je alarmirali mještani, da se pumpama savlada prodor vode u truli drveni trup “Independie”, brod je ipak potonuo i kobilicom “sjeo” u mulj u plitkom moru uvale Bonići. Iznad morske površine ostala je samo glavna paluba  i dio već poodavno srušenog nadgrađa jahte. Ekipe Mornarice VCG i Uprave pomorske sigurnosti odmah su tada olupinu okružile plutajućom branom, kako se iz nje eventualno ne bi prosipali ostaci nafte i ulja, a koji su se povremeno pojavljivali narednih desetak dana.

Independia vađenje
Independia vađenje

Akcija uklanjanja broda započeta je tek juče, četiri mjeseca nakon potonuća, ali o njoj kako saznajemo, zvaničnim putem nije bila obaviještena Lučka kapetanija Kotor niti Ministartstvo saobraćaja i pomorstva bez čije formalne saglasnosti se ovako nešto ne bi smjelo ni preduzimati. Pored mještana Bonića koji su uklonili dio svojih barki iz obližnjeg velikog mandraća kako bi ronioci mogli razvući sajle do potonulog broda, akciju vađenja “Independie”, danas je pratio i Zoran Barbić, komandir Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat.

 

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije