16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

In memoriam Aleksandar Aco Adžić (1959 – 2017.)

Sa komemoracije – foto Radio Kotor

Vaterpolo i plivački savez Crne Gore povodom iznenadne smrti dugogodišnjeg vaterpoliste, međunarodnog sudije i delegata Aleksandra Aca Adžića (1959 – 2017.) održao je danas komemorativnu sjednicu u palati Bizanti u Kotoru.

Komemorativnu sjednicu otvorio je ispred Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Boro Mračević, pozvavši prisutne da minutom ćutanja odaju poštu istaknutom sugrađaninu Aleksandru Adžiću.

“Uporedo kao odličan đak, posvetio se vaterpolu. Svoje prve sportske korake napravio je u VK Kotor, današnjem Primorcu. Svojim vedrim druhom plijenio je svoje drugove, a talentom obećavao dobru sportsku karijeru. Igrao je u svim mlađim kategorijama Primorca. Odlaskom na studije stomatologije u Beograd nastavio je, koliko su mu mogućnosti dozvoljavale, da se bavi vaterpolom. Tih studentskih godina igrao je za VK Crvena zvezda, VK Beograd i na kraju za Borac iz Orahovca. U svim klubovima ostavio je neizbrisiv trag kao dobar čovjek i kao dobar drug. Četiri godine provedene u Borcu stvorile su naše prijateljstvo koje traje do danas, a od danas zauvjek” – kazao je Željko Avramović.

Kako ističe Avramović, Aleksandar Adžić je, nakon igračke karijere, postao vaterpolo sudija, a 1988. godine polaže za saveznog vaterpolo sudiju. Kao dobar sudija brzo je napredovao i 1999. godine postaje međunarodni sudija. Sudio je sva značajna domaća takmičenja, finalne utakmice Kupa i prvenstava.

U međunarodnim takmičenjima, dodaje Avramović, pored Lige šampiona i LEN kupa, sudio je svjetska i evropska prvenstva za mlađe kategorije, Svjetsku ligu, Univerzijadu, mediteranske igre i niz međunarodnih turnira.

“Svojim vedrim likom i kvalitetom izborio je svoje mjesto u evropskom i svjetskom vaterpolu. Potvrda njegovog renomea stigla je i u vidu telegrama za porodicu i Savez iz evropske kuće vaterpola. Bio je predsjednik sudijske organizacije Crne Gore. Nakon sudijske karijere, nastavio je aktivnosti kao delegat i kontrolor vaterpolo utakmica. Svoju, nažalost, posljednju sportsku obavezu odradio je prije osam dana na utakmici regionalne vaterpolo lige u Budvi, na utakmici Budva – Jug Dubrovnik. Svojom energijom doprinosio je razvoju sporta i aktivno učestvovao u radu Vaterpolo Saveza Crne Gore” – istakao je Avramović, dodajući da je preranim odlaskom dr Aleksandra Adžića, Vaterpolo Savez ostao bez svog uzornog člana. “Pored sporta, gdje je bio iz ljubavi, u profesionalnoj karijeri kao vrsni stomatolog, bio je predsjednik Stomatološke komore Crne Gore, direktor Doma zdravlja u Kotoru i odbornik u lokalnom parlamentu.

Sa komemoracije – foto Radio Kotor

Poštovana porodice, Acov odlazak osjetiće se u svim segmentima o kojima sam govorio, ali najviše Vama. Ako može biti utjeha, neka Vam bude na ponos što ste ga takvog imali” – poručio je Avramović.

“Dokle god postoji sjećanje voljeni nikad ne umiru” – ovim riječima započeo je svoj govor sudija i delegat Vaterpolo i plivačkog Saveza Crne Gore Dragan Rajević. Sjećanje i uspomene, dodaje Rajević, još uvijek su svježe.

“Druženje, priče, šale i dogodovštine – ostaju nam kao neizbrisivi tragovi na one srećne trenutke, one sitnice iz kojih se ogledaju ljepote i širina njegove duše i ispravnost njegovog postojanja. Svi mi, sa velikim bolom i tugom doživljavamo njegovu preranu smrt i saosjećamo neizrecivu bol u srcima njegovih najbližih: suprugom Ljiljom, djecom Dejanom i Vaskom i bratom Dejanom, koji su ostali bez njega, bez njegove iskrene, tople ljubavi koja je , naizgled, bila ponekad duboko sakrivena, ali ujedno duboko u njemu dječje iskrena, odana i velika. Ostali su bez njega, a da nisu ispunili sve zajedničke planove, da nisu ostvarili sva svoja nadanja, da nisu odsanjali sve svoje snove. Draga kumo, veliki pjesnik je rekao da je život satkan i od meda i od čemera. Možete biti ponosni što ste ga takvog imali za supruga, oca i brata, sa svim manama i vrlinama. Ali, neka njegova neiskvarena, poštena i plemenita duša, široka i nesebična ljubav bude velika utjeha u ovom bolnom i teškom trenutku. Mi ostali možemo biti ponosni što će nam ostati uvijek u mislima čovjek široke i plemenite duše i velikog, neiskvarenog srca, čovjek kojega ćemo uvijek pamtiti i koji će nam puno nedostajati” – rekao je Rajević, upućujući “posljednje zbogom”, kako kaže, svom velikom kumu i prijatelju.

U ime porodice i u svoje lično ime prisutnima se obratio brat preminulog, Dejan Adžić.

“Iako je Baka imao mnogo sfera i interesovanja u životu, bio je stomatolog, društveni radnik i, možda to niste znali, pisao je predivnu poeziju za prijatelje i za svoju dušu. Ali, najljepše trenutke je proveo u i uz vaterpolo. To je od svega najviše volio. Možda baka nije bio najbolji stomatolog, možda nije bio ni najbolji sudija, ali sve što je radio, radio je od srca. Bio je u najmanju ruku hrabar i nadasve jedinstven. Uvijek je stavljao primat opšteg. Ponosan sam zbog toga na svog Baku i neizmjerno tužan što me je prerano ostavio. Uvijek je bio zabrinut za mene i moje zdravlje, o svom nije ni razmišljao.

Ja sam od onog svevišnjeg dobio i opomenu, a njega mi je uzeo u trenutku, bez najave i bez šanse za drugačiji ishod. Čuvaću ja na moga baku, u ovo malo srca što mi je ostalo, trajnu uspomenu na najboljeg brata na svijetu” – kazao je Adžić, zahvalivši se svim vaterpolistima, sudijama, delegatima, trenerima iz Crne Gore i okruženja na, kako kaže, veliki broj telegrama i poruka izraza saučešća.”Vama, gospodo, da se na dobro vraća” – poručio je Adžić.

Danas će u 15 sati na groblju Miločane u Nikšiću biti održana sahrana istaknutog sugrađanina Aleksandra Aca Adžića.

/Radio Kotor/

Najčitanije