11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Impresivno putovanje u prošlost Tivta

Sa promocije
Sa promocije

U prepunoj multimedijalnoj Sali Opštine Tivat sinoć je promovisano drugio izdanje monografije „Tivat kroz stoljeć mjesto kmetova i gospodara“, autorke Anite Mažibradić, profesorke romanistike i arhivistkinje iz Tivta. Kapitalno djelo o do sada većinom malo poznatoj prošlosti prostora od Veriga do Solila na kojem se danas nalazi Tivat, izdalo je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV), a knjiga je zbog ogromnog interesovanja publike u samo dva mjeseca, doživjela i drugo izdanje čije je publikovanje podržala Opština Tivat.

„Ovu monografiju posvetili smo autohtonim Tivćanima i svima onima kojimau koje je utkan svaki kamen Tivta.“- kazala je sekretarka HNV Ana Vuksanović, dok je gradonačelnik Ivan Novosel rekao da Anita Mažibradić „ovim značajnim naučnim radom, nam nudi sponu sa prošlošću Tivta, neophodnu kako bismo pametno promišljali njegovu budućnost, te ukazuje na njegovo bogato kulturološko nasljeđe.”

“Iz ovog djela vidimo da je Tivat imao bogatu kulturnu povijest, da je ta povijest sačuvana u ovakvim zapisima. Hvala autorki što je iz istorijskih arhiva izvukla stoljećnu istoriju Tivta i pretočila je u ovu kapitalnu knjigu.”- istakao je Novosel.

Na preko 250 strana knjiga “Tivat kroz stoljeća-mjesto kmetova i gospodara” donosi obilje podataka o geografskim, ekonomskim, etnografskim, kulturnim i drugim prilikama na području današnjeg Tivta, u vremenu od početka 14.do kraja 19.vijeka. Knjiga je plod više nego dvodecenijskih istraživanja starih dokumenata iz kotorskog Istorijskog arhiva, od kojih prvi koji se tiče Tivta datira iz 1326 godine. Posebna njena vrijednost su detaljni opisi odnosa porodica kotorske, dobrotske, prčanjske i peraške srednjevjekovne vlastele koja je na području Tivta imala svoje velike zemljišne posjede i bogate ljetnjikovce, sa ovdašnjim starosjediocima-kmetovima što su radili na tim posjedima i kroz interakciju sa školovanim, bogatim i kosmopolitksim plemićima, i na sebe prenijeli dio njihove kulture i svjetonazora.

Sa promocije
Sa promocije

O knjizi rođene Tivćanke Anite Mažibradić govorile su takođe dvije Tivćanke – dr. Vanda Babić, profesorica Sveučilišta u Zadru i mr Marija Mihaliček, istoričarka umjetnosti iz Kotora.

“Autorka nam je podarila skicu, nacrt, sliku Tivta od najdavnijih vremena do danas. Tivat je od nekadašnjeg plemičkog omiljenog ladanjskog područja, izrastao u mondensko ljetovalište sa obrisima starih ljetnjikovaca i kula koji danas žive kao ljetnje pozornice i bivaju prepoznate kao autohtoni izraz grada. Autohtoni ovdašnji hrvatski puk sa druge strane, gradio je Tivat utkajući u njega maslinu, lozu, šipak, rogač, običaje, priče, vjerske obrede slavlja….”- kazala je Babić. Mihaliček je naglasila da knjga “Tivat kroz stoljeća” izuzetno vrijedan dokument, ali i polazište za nove istraživače da daju svoj doprinos da se sačuva vrijedna materijalna i nematerijana baština ovoga kraja.

“Izabrana arhivska građa u knjizi, donesena je sa pojašnjenjima i tumačenjima veoma složenih ekonomskih odnosa. Anita ostavlja faktografiji da govori jezikom nepobitnih istina, a u njima, tim silnim izvještajima, naći će čitalac informacije ne samo o posjednicima imanja, nego dragocjene podatke o ljetnjikovcima, kućama, crkvama, mlinovima za masline, za žito, krušnim pećima, vinogradima, maslinjacima, mreži nekadašnjih puteva, vodotocima, lokalitetima i toponimima”.- istakla je Mihaliček.

Autorka koja je rodom iz jedne od najstarijih tivatskih težačkih rodoica Rajčević, kazala je da je knjigu pisala iz ljubavi koju osjeća za svoj zavičaj, želeći da iz relevenatnih arhivskih izvora sakupi, osvjetli i od zaborava sačuva prošlost područja koje se prvi put nazvalo Tivtom (Teodo) u jednom crkvenom dokumentu iz daleke 1.200 godine, a koji se danas čuva u arhivi Akademije nauka u Sank Petersburgu.

Najčitanije