Impresa jedina za žičaru od Kotora do Cetinja

Ministarstvo održivog razvoja i turizma narednih dana odlučuje o ponudi i daljoj proceduri

Kotor – panorama – foto Boka News

Italijanska firma Impresa Pizzarotti&A.S.p.A proglašena je za jedinog kvalifikovanog ponuđača za gradnju i upravljanje žičarom od Kotora do Cetinja preko Nacionalnog parka Lovćen.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je objavilo javni oglas za pretkvalifikaciju 31. jula, a rok za dostavljanje prijava bio je 16. oktobar. Na tenderu za pretkvalifikaciju učesnici dokazuju svoje reference, a za one koji se kvalifikuju raspisuje se pravi finalni tender za predviđeni posao.

U slučaju jednog ponuđača tender se može poništiti, ali i posao direktno dogovoriti. O tome Ministarstvo odlučuje narednih dana.

Firma iz Italije, sa sjedištem u Parmi, kako stoji na sajtu kompanije, postoji već 100 godina. Ima ekspoziture širom svijeta i bavi se građevinskim radovima za termo i nuklearne elektrane, izgradnjom autoputeva i putne infrastrukture, civilnih i vojnih aerodroma, sistema navodnjavanja i hidrauličnog uređenja, brana, industrijske infrastrukture…

Između ostalog, gradili su dio aerodroma “Šarl de Gol” i dio Diznijevog parka u Parizu, zgrade bolnica u Parmi i Pistoji, autoput u Rumuniji, Bergamu, Sirakuzi…

Projekat žičare će se realizovati po modelu DBFOT – projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj i prenesi. Cjelokupna ruta biće podijeljena u tri dionice, sa četiri stanice: Dub, Kuk, Ivanova Korita i Cetinje. Ukupna dužina žičare iznosiće oko 15 kilometara.

Da bi se kvalifikovali za učešće u drugoj fazi postupka tendera, podnosioci prijave ili konzorcijumi moraju ispuniti određene preduslove među kojima su da njihova prosječna dobit, kapital i prihod za posljednje tri fiskalne godine moraju biti veći od nule, pet miliona eura, odnosno 40 miliona eura.

Podnosilac prijave mora i da ima iskustvo u postupcima koncesije, odnosno javno-privatnog partnerstva, u svojstvu finansijera ili koncesionara, pri čemu troškovi izgradnje infrastrukturnih objekata koji su predmet koncesije iznose najmanje 15 miliona eura u posljednjih pet godina.

Predviđena je gradnja žičare sa zatvorenim gondolama, kojom bi za 45 minuta vožnje kroz najljepše predjele Crne Gore, putnicima bio pružen užitak u Bokokotorskom zalivu, vožnji do planinskog masiva Lovćena, uz posjetu najvećem istorijskom i kulturnom centru države.

Procijenjena vrijednost projekta je 47 miliona eura, a period izgradnje 12 mjeseci.

/D. Peruničić/

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.