20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

“Ikaria” dovela studente vojnopomorske akademije u Pireju

Sa prijema u Opstini
Sa prijema u Opstini

Desantni brod “Ikaria” L-175 Ratne mornarice Grčke, uplovio je kasno prekjuče poslijepodne u luku Kotor, gdje će u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i njenoj Mornarici, taj ratni brod ostati do 27.avgusta.

Posjeta ovog broda Kotoru predstavlja dio programa vojne saradnje Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva nacionalne odbrane Grčke.

“Ikaria” desantni brod koji nosi tenkove i ostalo teško naoružanje, a trenutno je angažovan okviru ljetnjeg školskog krstarenja pitomaca Vojnopomorske akademije Ratne mornarice Grčke po Mediteranu. Krstarenje se obavlja u okviru redovnih godišnjih obrazovnih treninga Ratne mornarice Grčke, pa su ova dva dana kadeti sa Vojnopomorske akademije Grčke, sa članovima posade i oficirima “Ikarie”, njih ukupno 250, u prilici da posjete luku Kotor i realizuju obrazovne posjete Kotoru, Tivtu, Budvi i Cetinju.

“Ikaria” je treći u seriji od ukupno pet velikih desantnih brodova klase “Jason” koji su za RM Grčke u domaćim brodogradilištima napravljeni u periodu od 1994 do 2000 godine. Brod dug 116 I širok 15 metara, ima deplasman od 4.470 tona, a može ukrcati 20 teških tenkova ili 17 oklopnih borbenih vozila pješadije, te ukupno 300 ljudi. Brod je naoružan sa jednim topom kalibra 76 mm, dva topa kalibra 40 mm i dva topa kalibra 20 mm, a ima i platformu za slijetanje helikoptera.

U ime Opštine Kotor goste su pozdravili potpredsjednici Opštine Jovo Suđić, Branko Nedović i Tvrtko Crepulja koji su u zgradi opštine priredili prijem za grčkoj vojnog atašea u Crnoj Gori, kapetana bojnog broda Leonidasa Tsiantoulasa i komandanta broda “Ikaria”, kapetana fregate Joanisa Karatsaza.

Ikaria grčki vojni brod
Ikaria grčki vojni brod

Inače, Mornarica VCG ima veoma dobru saradnju sa Ratnom mornaricom Grčke – nekoliko crnogorskih studenata školuje se na grčkim vojnim akademijama, naši ratni brodovi vjebaju sa grčkim u seriji godišnjih pomorskih vježbi zemalja ADRION inicijative, a naši mornarički oficiri i podoficiri bili su ukrcani na grčke fregate sa kojima su učestvovali u međunarodnoj vojno-pomorskoj misiji EU NAVFOR ATALANTA na suzbijanju piraterije u vodama Indijskog okeana i Adenskog zaliva.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije