8 C
Kotor

Slušaj online radio

Igalo – održana međunarodna taktično-pokazna vježba

Igalo vježba
Igalo vježba

Prva međunarodna taktičko-pokazna vježba spasavanja lica, u organizaciji hercegnovske Službe zaštite i spasavanja, izvedena je danas kod hotela “Igalo”.

Vježba je realizovana u saradnji preko 100 kolega iz službi zaštite i spasavanja Kotora i Tivta, Vatrogasne jedinice Konavle, Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Perasta i Krtola, kao i iz Centra bezbjednosti Herceg-Novi, Komunalne policije, Crvenog krsta, Hitne pomoći, Planinarskog kluba „Subra“ i komercijalne službe pomoći i dopreme na moru „Emergensea”, a pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi.

Pokazna vježba imala je tri segmenta: saobraćajni udes – izvlačenje povrijeđenog  i ukazivanje prve pomoći, pretraživanje objekta, evakuacija ugroženih i gašenje požara u objektu i spasavanje na moru.

Za predsjednika Skupštine opštine Herceg Novi, Andriju Radmana, vježba je pokazala da Služba zaštite i spasavanja Herceg Novi, u saradnji sa kolegama iz regiona, može odgovoriti svakom zadatku.

-Vaša opremljenost i  profesionalnost  su odlični u ovom trenutku, ali se moramo podsjetiti da je stub vaše uspješnosti čovjek, kome najviše dugujemo za uspješno izvođenje svih zadataka koji su pred vama. U ime Skupštine opštine Herceg Novi, zahvaljujem vam se i želim da se što češće sastajete i družite u ovakvim situacijama, a ne kada su vaše intervencije zaista potrebne, kazao je Radman obraćajući se učesnicima prve regionalne pokazne vježbe u Herceg Novom, nakon čega im je uručio i zahvalnice.

Igalo vježba
Igalo vježba

Učesnicima vježbe obratio se i rukovodilac Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi Aleksandar Škobalj.

-Ugled i integritet izgradili ste na dostojanstvu, hrabrosti na radu i nepokolebljivosti. Danas smo pokazali da zajedno možemo odgovoriti na sve zadatke koji su pred vama. U budućnosti moramo računati jedni na druge. Požari, poplave i zemljotresi ne poznaju granice, ostavljaju za sobom materijalne posljedice, a nerijetko i ljudske žrtve. Jedino na ovaj način možemo doprinijeti sigurnosti našeg regiona. Ne biramo ni vrijeme ni okolnosti, naša je dužnost da budemo spremni, u svakom trenutku i na svakom mjestu, hrabro, ponosno i profesionalno, naglasio je Škobalj.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić, pohvalio je organizatore i učesnike pokazne vježbe, uz ocjenu da se radi o odgovornom odnosu prema društvu i sistemu.

Igalo vježba
Igalo vježba

-Moj prvi utisak je da je vježba ispunila očekivanja i opravdala održavanje. Kroz ovu vježbu smo pratili tri vrste procedura: na lokalnom nivou, koje se preduzimaju u slučaju ovakvih događaja, na državnom nivou gdje se uključuje Direktorat za vanredne situacije, i treće, što je jako važno, jeste međunarodni aspekt pokazne vježbe. U slučaju da se i stvarno dogodi sličan scenario, imali bismo dobar i kalitetan odgovor, kazao je Mulić.

-S obzirom na vrijeme u kojem živimo i na sve što se događa, kao sistem zaštite i spasavanja moramo biti spremni odgovoriti na sve nedaće koje se mogu postaviti pred nama. U tom pogledu je današnja vježba pokazala spremnost svih snaga na području tromeđe Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Nadamo se da neće doći do toga da zaista moramo sarađivati na ovaj način, već kroz projekte i evropske fondove, i da pokušamo izvući što više sredstava, rekao je komandir Javne vatrogasne jedinice Konavle Mario Magud.

Igalo vježba
Igalo vježba

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, Danko Vuković, zadovoljan je pokazanom saradnjom među kolegama. Herceg Novi može računati na Trebinje, kazao je Vuković, uz podsjećanje na prošle situacije gdje je prijateljska ruka pomoći već bila pružena.

-Što se tiče saradnje, mislim da ni za vrijeme bivše Jugoslavije nije bila bolja između Trebinja i Herceg Novog, zaključio je Vuković.

Po završetku poslednje vježbe, prezentovana su vozila učesnika na plaži ispod hotela “Igalo”, gdje je nastavljeno druženje učesnika i upoznavanje građana sa vozilima i tehničkom opremom.

Najčitanije