3 C
Kotor

Slušaj online radio

ICOM – Međunarodno muzejsko vijeće u Kotoru

Pomorski muzej Kotor
Pomorski muzej Kotor

Organizacija sastanka odbora Regionalne alijanse ICOM-a (Međunarodno muzejsko vijeće) za Jugoistočnu Evropu-RA ICOM SEE ove godine je pripala je Crnoj Gori, a domaćin je Pomorski muzej Crne Gore, Kotor.

„Sastanak će u prostorijama Muzeja biti održan u srijedu 15. aprila sa početkom u 10 sati, a učestvovaće preko 20 predstavnika iz Italije, Bugarske, Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Planirano je da se usvoji Programa rada za 2015. godinu i donese odluka o pripremi Generalne skupštine ICOM-a koja će se održati u Milanu 2016. godine.

Pored ostalog, biće donjeta i odluka o nastavku projekta „Zaštita kulturnog nasleđa u vanrednim situacijama“, kao i priprema publikacije Zbornika radova sa druge Regionalne konferencije III i IV toma“ – stoji u saopštenju iz Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor.

ICOM

Međunarodno muzejsko vijeće- ICOM je osnovano 1946. godine kao nevladina organizacija podržana od strane UNESCO-a, a danas ima konsultativni status sa Ekonomskim i Socijalnim savjetom Ujedinjenih naroda.

Svoje aktivnosti ICOM trenutno sprovodi kroz rad 117 Nacionalnih komiteta, 31 Internacionalnog komiteta, 5 Regionalnih alijanii, 18 Pridruženih organizacija, 5 Stalnih komiteta i 5 Radnih grupa.

ICOM je posvećen razvoju društva i njegova razvoja, muzejske struke i muzejskih profesionalaca, podstiče poznavanje i razumijevanje uloge muzeja u službi društva, te organizuje suradnju između muzeja u svijetu. Svoje ciljeve i programe ICOM stalno usklađuje sa promjenama u svijetu.

Osnovni ciljevi ICOM-a su:

  • profesionalna razmjena i saradnja
  • širenje znanja i povećanje interesa javnosti prema muzejima
  • edukacija zaposlenika
  • poboljšavanje profesionalnih standarda
  • promocija profesionalne etike
  • zaštita naslijeđa i borba protiv nezakonite trgovine kulturnim naslijeđem

Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) je jedina organizacija koja predstavlja muzeje i muzejsku profesiju na međunarodnom nivou.

Najčitanije