10 C
Kotor

Slušaj online radio

IBM – predstavljeni rezultati sprovedenih projekata o morskom ribarstvu, marikulturi …

20161020_102724_resize

U sklopu IPA  Adriatic projekata “4 PILLARS” i “ADRIATIC PLUS” u Institutu za biologiju mora u Kotoru održana je radionica na temu kapitalizacije već sprovedenih IPA projekata, a koja je imala za cilj prezentaciju rezultata svim zainteresovanim korisnicima iz sektora ribarstva, morske akvakulture, lokalnih i nacionalnih nadležnih Institucija.

Jedan od glavnih ciljeva ovih projekata je kapitalizacija rezultata već sprovedenih IPA projekata koji su se bavili tematikom morskog ribarstva, marikulture i zaštite životne sredine u Jadranskom moru.

Među projektima čiji se rezultati kapitalizuju a koji su realizoavni u Institutu za biologiju mora najznačajniji su “DEFISHGEAR” “i “NETCET” projekti. Među učesnicima lokalne radionice bili su prisutni profesionalni ribari sa područja Opština Kotor, Tivat, Herceg Novi, uzgajivači školjki, predstavnici Opštine Kotor i Tivat, kao i predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Institiut za biologiju mora Kotor
Institiut za biologiju mora Kotor

Dio radionice bio je posvećen prezentaciji rezultata DEFISHGEAR projekta u okviru koga je prvi put procjenjena količina otpada u Jadranskom moru. Učesnicima je detaljno predstavljena metodologija procjene, način riješavanja problema otpada u moru, kao i uloga sektora ribarstva u rješavanju ovog problema koji predstavlja globalnu prijetnju morskom ekosistemu.

NETCET
NETCET

Posebna pažnja je bila posvećena prezentaciji projekta „NETCET“ kojim je tretirano pitanje zaštite morskih sisara, kao i izrada zajedničke Jadranske Strategije za očuvanje morskih sisara i kornjača, posebno zbog činjenice da su u pitanju migratorne vrste koje su ugrožene i čije se populacije moraju očuvati i zaštititi sprovođenjem zajedničkih planova i izradom dugoročne i efikasne strategije očuvanja.

Jedan dio radionice bio je posvećen Mediteranskoj uredbi – preporukama i usklađivanju sa sektorom ribarstva u Crnoj Gori gdje su svi učesnici dobili detaljne podatke o načinima usklađivanja sekotra ribarstva sa pravilima Zajedničke ribarske politike EU.

Najčitanije