8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

IBM – predstavljen projekat o važnosti Jadranskog mora, ADRIATIC+

Evropska sedmica regija i gradova
Evropska sedmica regija i gradova

Predstavnici Instituta za biologiju mora (IBM) iz Kotora prisustvovali  su Evropskoj sedmici regija i gradova (European week of regions and cities, EWRC 2016) koja je održana od 10. do 13. oktobra u Briselu.

 U okviru Evropske sedmice regija i gradova, u prvom dijelu u organizaciji italijanske regije „Marche“ održan je sastanak na temu ilustracije rezultata i studije izvodljivosti u okviru projekta ADRIATIC+ u cilju podizanja svijesti o važnosti Jadranskog mora.

Na konferenciji su predstavljena najvažnija iskustva i praksa na temu marinskog i obalnog menadžmenta u Jadranskoj regiji kroz kapitalizacione procese rezultata pet projekata (NETCET, SHERE, HAZADR, DEFISHGEAR, BALMAS) koji su finansirani u okviru prekogranične saradnje EU programa (IPA ADRIATIC CPC 2007-2013).

Italijanska regija „Emilia-Romagna“ organizovala je drugi sastanak „Vrijeme za ulaganje“ u okviru koje su predstavljeni i projekti ADRIATIC+ i 4PILLARS koji se sprovode u Institutu za biologiju mora. Od predstavljanja strategije Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju u novembru 2014, mnogo je urađeno na povećanju efikasnosti sprovođenja strategije u svim oblastima. Oblast Jadransko-jonske regije je prepoznata kao ključna za osiguravanje rasta i stabilnosti za Evropu.

ADRIATIC+
ADRIATIC+

Na konferencijama je zaključeno da ciljevi strategije zahtijevaju ulaganja koja nadilaze klasične mjere teritorijalne saradnje i strukturnih fondova. U tom smislu, zatraženo je od relevantnih aktera da sarađuju sa financijskim institucijama i privatnim investitorima. Konglomerat je organizovao  raspravu, dva panela, na političkom i tehničkom nivou, u cilju diskusije kako privući i sprovesti ulaganja u Jadransko-jonsku makroregiju u okviru EUSAIR-a (EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region).

Debata je okupila političke predstavnike, stručnjake regionalne politike i predstavnike EU institucija.

Najčitanije