14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

IBM – obratiti pažnju na kornjače i delfine u zalivu

Kornjača
Kornjača

 

Nakon informacije o povrjeđivanju morske velika glavata kornjača (Caretta caretta),  proteklih dana kod peraških ostrva, iz Instituta za biologiju mora su apelovali na učesnike saobraćaja u zalivskim vodama da posebno povedu računa o ovoj vrsti organizama koji, kao i delfini, određeno vrijeme moraju provesti na morskoj površini kako bi udahnuli vazduh.

Molimo sve vlasnike plovila da smanje brzinu i dodatnu pažnju usmjere na kornjače i delfine u zalivu, a sve Vas da nam javite ukoliko primijetite ovu kornjaču, kako bismo pokušali da joj pomognemo, poručuju iz Instituta za biologiju mora, tel.: +382 (0)32 334 570 e-mail: ibmk@ibmk.org

Kornjača
Kornjača

„Ukoliko nautičari nisu pažljivi tada može doći bukvalno do sudara plovila i ovih organizma što za njih može biti kobno. Kornjača je vjerovatno povrijeđena u gustom saobraćaju koji se tih dana odvijao oko ostrva. Međutim, mi nažalost nismo u mogućnosti da zbrinemo tu ili neku drugu morsku životinju koja je povrijeđena i apelujemo na nautičare da ne diraju takve organizme. Eventualno, ukoliko su upali u ribarske mreže ili se zakačili na udice, da ih oslobode od ribarskih alata, ali da ih dalje ne diraju jer će se sami skloniti i oporaviti”, kazala je za Radio Kotor naučna saradnica Instituta dr Vesna Mačić.

Vesna Mačić
dr Vesna Mačić

Ona podsjeća da su prema našem nacionalnom zakonu morska kornjače zaštićene životinje.

„Takođe su zaštićene i prema mađunarodnim konvencijama kojih je Crna Gora potpisnica (Barselonska konvencija, Bernska konvencija). Sve to je razlog više da o tim organizmima povedemo više računa i da svojim nemarom na moru ne ugrožavamo njihove živote”, kazala je Mačić.

Najčitanije