IBM Kotor i Piran realizuju projekat kameni koral kao…

Povodom realizacije bilateralnog projekta sa Slovenijom koji Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore iz Kotora sprovodi u saradnji sa Morskom biološkom stanicom Piran, Nacionalnog Instituta za Biologiju, dr Vesna Mačić boravila je u Piranu od 3. do 5. aprila.

Tema projakta je kameni koral (Cladocora caespitosa) kao graditelj specifičnih, izuzetno bogatih, zaštićenih i ugroženih biocenoza.

Osim toga, zbog sesilnog i dugogodišnjeg životnog vijeka ovaj koral predstavlja i pogodan organizam za monitoring i praćenje stanja morske životne sredine. U okviru ovog bilateralnog projekta dogovoren je zajednički protokol koji će omogućiti praćenje kolonija ove vrste i poređenje populacija iz slovenačkog i crnogorskog dijela Jadranskog mora.

Osim osnovne teme bilateralnog projekta naša saradnja se proširila i na način što je dogovorena saradnja i izrada magistarskog rada na temu morskih puževa golaća (Nudibranchia) u Bokokotorskom zalivu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.