15 C
Kotor

Slušaj online radio

IBM dobio grant za osnivanje Morskog centra za očuvanje biodiverziteta – BOKAAQUARIUM

Institiut za biologiju mora Kotor
Institiut za biologiju mora Kotor

Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore odobren je grant Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške za osnivanje „Morskog centra za očuvanje biodiverziteta – BOKAAQUARIUM“. Ugovor o dodjeli granta, vrijednog 557.850 eura, potpisali su rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr. Danilo Nikolić i ambasador Norveške u Crnoj Gori Arne Sannes Bjørnstad.

Prijedlog projekta podnešen je u okviru poziva „Jačanje evropskih integracija u Srbiji i Crnoj Gori“, koji je raspisala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Osnivanje Morskog centra za očuvanje biodiverziteta – BOKAAQUARIUM imaće višestruki značaj za dalji razvoj Instituta za biologiju mora, posebno u segmentima očuvanja, proučavanja i zaštite Jadranskog mora.

Morski centar će podrazumijevati uspostavljanje provog javnog akavarijuma u Crnoj Gori, koji će pružiti pogled na bogatstvo flore i faune u Jadranskom moru, imati edukativnu ulogu u obrazovanju djece školskog uzrasta u Crnoj Gori i u regionu.

Planirano je da se u okviru projekata, kroz buduću saradnju sa Nacionalnim parkovima Crne Gore, obezbijedi i uspostavi slatkovodni akvarijum na Skadarskom jezeru, kao dio planiranih projektnih aktivnosti. Centar će se baviti zaštitom ugroženih vrsta morske faune i flore, kao i eksperimentalnim istraživanjima iz različitih naučnih oblasti.

Realizacijom planiranih aktivnosti Institut za biologiju mora će nastojati da okupi sve zainteresovane institucije da zajednički daju doprinos u bržem ispunjavanju ciljeva kroz Pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina, naročito u oblasti zaštite morskog ekosistema. Time će Univerzitet Crne Gore i Institut za biologiju mora još jednom potvrditi posvećenost i rad u ispunjenju svih zadatih mjerila kroz pregovaračka poglavlja, kao i što kvalitetnijoj i bržoj integraciji Crne Gore u Evropsku uniju.

Najčitanije