13 C
Kotor

Slušaj online radio

HTP „Mimoza“ tone sve dublje

Hotel Mimoza
Hotel Mimoza

Nekada poznat hotelsko preduzeće „Mimoza“ kojeg kontrolišu beogradski i podgorički biznismeni Đorđe Nicovic i Veselin Barović, tone sve dublje, a živi novac iz tog preduzeća izvlači jedna od Barovićevih firmi – pokazalo se danas na sjednici Skupštine akcionara „Mimoze“ u Tivtu.

Venski vlasnik „Mimoze“ sa 81,7 posto akcija je Nicovićeva kompanija „Gorska“ iz Kolašina, manjinski akcionari (aktuelni i bivši radnici „Mimoze“) posjeduju 13,48 posto kapitala, a ostatak je u rukama Barovićevih firmi, srodnika i blisko povezanih lica.

„Mimoza“ je prošlu poslovnu godinu okončala sa gubitkom od 492.390 eura, što je skoro tri puta lošiji rezultat nego 2013, a radnici te firme već duže vrijeme primaju mizerne plate i rade u jako teškim uslovima. Manjinski akcionari danas su sa ogorčenjem primili poslovne izvještaje firme, tražeći odgovornost većinskog vlasnika Nicovića koji sa svojim poslovnim partnerom Barovićem neprikosnoveno kontroliše „Mimozu“ od 2002 godine.

Predstavnik većinskog vlasnika, Savo Šćepanović iz kompanije „Gorska“ nije dao odgovor ni na jedno pitanje manjinskih akcionara o razlozima za loše poslovanje i izostanku ulaganja u hotele „Mimoze“ što je bio jedna od uslova da Nicović koji je od države 2002 kupio 39 posto akcija, dođe do većinskog udjela u firmi. Šćepanović se nije osvrtao ni na prijetnje akcionara da će ga tužiti zbog načina na koji je zakazana skupština na kojoj svim akcionarima nije podijeljen radni materijal, a nije dao ni objašnjenje zašto je nedavno smijenjen izvršni direktor „Mimoze“ Marko Petričević, te što je većinskog vlasnika opredijelilo da na to mjesto dovedu mladog i anonimnog Bojana Miloševića iz Kotora, koji je prema nezvaničnim saznanjima, u rodbinskim odnosima sa Veselinom Barovićem.

„Stanje je takvo kakvo jeste i nadam se da će novi menadžment postaviti stvari na svoje mjesto jer to kako sada firma stoji, nije dobro.“- kazao je Šćepanović čije je podizanje ruke budući da predstavlja skoro 82 odsto kapitala, bilo dovoljno da se usvoje sve predložene odluke. On međutim, nije odgovorio zbog čega je „Mimoza“ dozvolila Barovićevoj firmi „Comersa“ da 2009 na „pozajmicu“ uzme 2,2 miliona eura živog novca „Mimoze“ sa računa tivatske firme u CKB. Revizorska kuća „Eurorev“ je revidijući poslovne knjige „Mimoze“ za 2014, konstatovala da „Comersa“ do ugovorenog roka 31.decembra 2012 „Mimozi“ nije vratila ovaj novac, kao ni 341 hiljadu eura do tada dospjele kamate.

Lokacija hotela Mimoza
Lokacija hotela Mimoza

„Sredstva nisu vraćena u predviđenom roku, a ugovor o pozajmici nije produžen.“- stoji u izvještaju revozora. Šćepanović nije znao da odgovori na pitanje manjinskih akcionara koji komercijalni interes je Mimoza“ imala da kompaniji kontroverznog podgoričkog biznismena 2009 da svoj novac i zašto joj ta sredstva koja sa kamatom danas iznose oko 3 miliona eura, nisu vraćena.

„U to vrijeme nisam bio u Bordu dirtektora „Mimoze“ i ne znam zašto je data ta pozajmica i što se sa tim u vezi dešava.“- kratko je prokomentarisao Šćepanović dok mu je jedna od saradnica suflirala da je ugovor sa „Comersom“ ipak „u međuvremenu produžen“. On je lakonski reagovao i na najave manjinskih akcionara da će angažovati advokata i tužbom tražiti raskid ugovora iz 2002 o privatizaciji „Mimoze“ jer Nicović nije ispoštovao obavezu da investicionim ulaganjima od 2,5 miliona eura u objekte tivatskog hotelijera u ugovorenom roku, dođe do 51 posto akcija kao što je predviđao tadašnji tzv.batch sale model privatizacije tog HTP.

Glasanjem samog Šćepanovića sa dužnosti članova Borda direktora „Mimoze“ su razriješeni on sam, Đorđe Nicović i Tanja Milošević, a zatim su isti oni opet imenovani u Bord direktora. Pritom je u sali bila prava komedija jer je glasanje za nove članove Borda direktora bilo tajno, ali se na svakom glasačkom listiću koji je ubačen u kutiju, moralo prethodno napisati ime akcionara koji njime glasa.

Predstavnik „Gorske“ je potom sam izglasao i predlog da se „Mimoza“ zaduži kod CKB za novih 800 hiljada eura radi refinansiranja, kako je kazao „nepovoljnog kredita“ uzetog prije dvije godine za rekonstrukciju hotela „Pine“. Na taj hotel će se staviti i hipoteka za vraćanje tog novog zaduženja. Šćepanović nije odgovorio ko je kriv što je većinski vlasnik uzeo „nepovoljan kredit“ u situaciji kada je „Mimoza“ imala sopstvenog novca u banci pa ga je ustupila Barovićevoj „Comersi“, a ova joj ga ni do danas to nije vratila.

Predstavnici većinskog vlasnika nisu željeli ništa da govore ni o prodaji hotela „Mimoza“ koja je po nezvaničnim informacijama, već gotova stvar.

Najčitanije