15 C
Kotor

Slušaj online radio

HTP Mimoza – pritisci na radnike

Hotel Mimoza
Hotel Mimoza

Izvršni direktor posrnulog tivatskog HTP „Mimoza“ Bojan Milošević zatražio je od svih zaposlenih tog preduzeća koji su u prošlog petka prisustvovali Skupšti akcionara „Mimoze“, da mu dostave pisana izjašnjenja zašto su umjesto na radnim mjestima, bili na sjednici Skupštine.To na je potvrđeno iz više izvora, kao i nezvanično, iz kabineta izvršnog direktora. Milošević međutim, nije komentarisao naše pitanje zbog čega je ovako postupio prema radnicima- manjinskim akcionarima firme na čijem je čelu. On je, kako nam je u telefonskom razgovoru kazala sekretarica, prvo bio van kancelarije, a kasnije „na sastancima“.

Većinski vlasnik „Mimoze“ sa 81,7 posto akcija je kompanija „Gorska“ iz Kolašina beogradskog biznismena Đorđa Nicocića, manjinski akcionari (aktuelni i bivši radnici) posjeduju 13,48 posto kapitala, a ostatak je u rukama firmi, srodnika ilica blisko povezanih sa kontroverznim podgoričkim biznismenom Veselinom Barovićem.

HTP „Mimoza“ je prošlu poslovnu godinu okončala sa gubitkom od 492.390 eura, što je skoro tri puta lošiji rezultat nego 2013, a radnici te firme već duže vrijeme primaju mizerne plate i rade u jako teškim uslovima. Na Skupštini akcionara iz izvještaja revozorske kuće „Euro Rev“ iz Podgorice, pokazalo se da Barović izvlači „živi“ novac iz tivatskog HTP dok ono sve lošije posluje i ulazi u nepovoljne kredite. Većinski vlasnici „Mimoze“ su naime, dozvolili da 2009. Barovićeva firma „Comersa“ sa kojom tivatsko HTP inače, nije u poslovnim odnosima, na „pozajmicu“ uzme 2,2 miliona eura živog novca „Mimoze“ sa računa tivatske firme u CKB. Revizor je ustanovio da „Comersa“ do ugovorenog roka 31.decembra 2012, „Mimozi“ nije vratila ovaj novac, kao ni 341 hiljadu eura do tada dospjele kamate.

Manjinski akcionari tivatskog HTP u petak su sa ogorčenjem primili poslovne izvještaje firme, tražeći odgovornost većinskog vlasnika Nicovića koji sa svojim poslovnim partnerom Barovićem neprikosnoveno kontroliše „Mimozu“ od 2002 godine. Oni su najavili i da će podići tužbu tražeći raskid ugovora o privatizaciji „Mimoze“ po batch sale metodi iz 2002 jer Nicović i Barović nisu u ugovorenom roku realizovali obavezni investicioni program od 2,5 miliona eura kako bi došli do većinskog paketa od 51 posto akcija firme. Manjinski akcionari tada su žestoko kritikovali većinskog vlasnika zbog načina na koji ovaj zakazuje sjednice Skupštine akcionara, a koja je održana u radno vrijeme, i bez prilike da svi prisutni dobiju materijal o kome se glasalo. Stoga se najnoviji potez izvršnog direktora Miloševića koga je nedavno doveo većinski vlasnik na mjesto smijenjenog dirketota Marka Petričevića, može smatrati dodatnim pritiskom gazdi „Mimoze“ na radnike koji su se počeli buniti zbog svega što se događa u nekad uglednoj i uspješnoj tivatskoj ugostiteljskoj firmi.

Najčitanije