13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatski eksperti – Maslinari prilagođavajte se što prije stadardima EU

Mlin za masline
Mlin za masline

Crnogorski proizvođači maslinovog ulja, kao i nadležni inspekcijski organi imali su priliku da na radionici, održanoj u Podgorici, 28 – 29.novembra, saznaju nešto više o pravnoj tekovini  EU vezano za  tržišne standarde maslinovog ulja, kao i načine kontrole.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, uz podršku TAIEX-a, organizovalo je tokom dva dana edukativni seminar, vezano standarde kvaliteta maslinovog ulja u EU.

Predavači, eksperti iz Hrvatske, Snježana Škakelja i Mihaela Lukačević Topić, istakli su važnost prilagođavanja standardima EU u oblasti proizvodnje i plasmana maslinovog ulja, kroz iskustvo Hrvatske u pretpristupnom periodu. Istaknuto je da Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU, mora primjenjivati propisane EU standarde i usklađivati svoje nacionalne propise, u skladu sa svojim potrebama i stanjem u ovom sektoru.

Maslinjak
Maslinjak

Tema radionice bile su i procedure, kriterijumi i metode kontrole kvaliteta maslinovog ulja, a akcenat je stavljen na sistem kontrole proizvoda na tržištu i poslove inspekcije.

Crnogorski proizvođači su pokazali najveće interesovanje za programe podrške koje će moći da koriste nakon ulaska u EU. Preporuke koje su dale ekspertice iz Hrvatske mogu biti od koristi za bolje iskorišćavanje opredijeljenih sredstava iz EU fondova.

Ministarstvo edukacijom nastoji da pomogne svim crnogorskim proizvođačima maslinovog ulja da što bolje razumiju procese i izazove koji su pred njima, konkretno da se pripreme za poštovanje standarda u proizvodnji definisanih kroz novi Zakon o maslinarstvu i maslinovom ulju, koji je nedavno usvojen u Parlamentu.

Ocijenjeno je da treba kontinuirano raditi na podizanju svijesti proizvođača kroz upoznavanje sa procedurama deklarisanja maslinovog ulja u EU, kao i na osavremenjavanju i povećanju obima domaće proizvodnje, koje ima za cilj poboljšanje kvaliteta domaćeg maslinovog ulja.

Najčitanije