18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska nema razloga da blokira Crnu Goru zbog Prevlake

Prevlaka foto Ž.Starčević

Hrvatska nema razloga da zbog otvorenog graničnog pitanja odgađa pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU), ocijenio je hrvatski analitičar, Davor Gjenero, dodajući da rješavanje pitanje granice između dvje države nije politički problem.

Zagrebački dnevnik “Jutarnji list” u utorak je objavio poruku iz nacrta strategije Evropske komisije (EK) u kojoj se navodi da će EU Srbiji i Crnoj Gori, kao uslov za članstvo do 2025. godine, postaviti rješavanje otvorenih pitanja o granicama sa Hrvatskom.

Gjenero je agenciji Mina kazao da rješavanje pitanja granice između Hrvatske i Crne Gore nije politički problem zbog toga što je uspostavljen privremeni režim koji zadovoljava interese obje strane.

“Da li će Crna Gora i Hrvatska imati politička vođstva koja će imati strpljenja, pregovarati, potpisati i ratifikovati definitivni sporazum ili će se dvije države dogovoriti da se problem preda stranom međunarodnom sudu u ovom trenutku je manje važno”, rekao je Gjenero.

On smatra da Hrvatska nema moralno pravo da traži od Crne Gore išta drugo, nego da se to pitanje rješi u uslovima potpune ravnopravnosti.

Za rješavanje tog pitanja sa pozicije hrvatske politike, kako je naveo, irelevantno je da li je Crna Gora članica EU ili nije.

“Hrvatska nema nikakvog razloga da odlaže pristupanje Crne Gore EU zbog otvorenog graničnog pitanja”, poručio je Gjenero.

On je podsjetio da u vrijeme pristupanja Hrvatske EU pitanje razgraničenja sa Slovenijom bilo otvoreno i da je izazivalo konkretne sukobe i problem.

“Nečeg takvog između Hrvatske i Crne Gore nema”, dodao je Gjenero.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je u napetim pregovorima sa Slovenijom uspjela postići konačno rješenje problem onog trenutka kada su obje države postale ravnopravne članice EU.

On je istakao da ono što je objavljeno u “Jutarnjem listu” nije dokument hrvatske Vlade, već Evropske komisije “koja pokušava smanjivati mogući problem”.

Prevlaka-foto M. Marušić

Gjenero je ponovio da ne postoji nikakav razlog da Crnoj Gori bude postavljen taj uslov.

“Jer granični problem između Zagreba i Podgorice nije politički nego pravni”, naglasio je analitičar.

Gjenero smatra da EK tim dokumentom vrši pritisak na obje strane da zaključe pregovore prije postupanja EU ali, kako je dodao, za taj pritisak nema nikakve opravdanosti.

On je rekao da na granicu Crne Gore gleda sa velikim poštovanjem.

Prema riječima Gjenera, Crna Gora niti u razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom niti sa Kosovom nije bila ta koja je stvarala probleme.

On je kazao da je i sa Hrvatskom plodonosno pregovarala o kvalitetnom privremenom sporazumu.

“Crnogorska administracija ne bi smjela u EU biti opterećena pitanjem razgraničenja. Ona se ponaša vještije nego ostale vlade na području bivše Jugoslavije”, zaključio je Gjenero.

Izvor:Mina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije