16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska i Crna Gora potpisale sporazum o zaštiti okoliša

Potpisivanje sporazuma
Potpisivanje sporazuma

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović potpisali su, jučer u Banskim dvorima, Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Crne Gore o suradnji u području zaštite okoliša.

Republika Hrvatska i Crna Gora niz godina surađuju u okviru regionalnih i multilateralnih foruma te kroz prijenos hrvatskih iskustava iz procesa pristupanja Europskoj uniji.

Ovim Sporazumom dvije države obvezuju se na suradnju u područjima zaštite mora i podmorja, upravljanja obalnim područjem, upravljanja balastnim vodama, gospodarenja otpadom, zaštite zraka i klime, prekograničnog sprječavanja onečišćenja, zagađenja voda te pomorskog prometa.

U izjavi novinarima ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je da ovaj Sporazum predstavlja formalno-politički okvir o suradnji u području zaštite okoliša između dviju država. „Hrvatska i Crna Gora povezane su prirodnim putovima zbog svoje blizine i geografskog položaja. Zaštita našeg dijela mora neodvojiva je od zaštite cijelog Jadrana. Zaštitu zraka, tla, biljnog i životinjskog svijeta i ostalih sastavnica okoliša možemo postići samo zajedničkim mjerama“, rekao je ministar Zmajlović i istaknuo: „Ovim Sporazumom osiguravamo efikasnije zajedničko djelovanje s ciljem zaštite okoliša, omogućivanja gospodarskog rasta temeljenog na načelima održivosti i povećanja kvalitete života građana“.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović kazao je da je Crna Gora u potpunosti posvećena očuvanju životne sredine, unaprjeđenju i proširenju sistema zaštićenih prirodnih dobara, kao i poštivanju i dosljednoj provedbi svih međunarodnih standarda iz ovog područja. „Suradnja s Hrvatskom će doprinijeti primjeni dobre prakse i iskustava iz regije, naročito s aspekta članstva u Europskoj uniji i obaveza koje su pred nama“, istaknuo je ministar Gvozdenović.

Države će također surađivati u pitanjima opće politike zaštite okoliša, postupka približavanja i pristupanja Europskoj uniji, pristupa informacijama o okolišu, obrazovanja u području zaštite okoliša te sudjelovanja javnosti putem zajedničkih projekata, razmjene stručnjaka i informacija.

Sporazum o suradnji na području zaštite okoliša pridonijet će realizaciji konkretnih projekata usmjerenih očuvanju okoliša i gospodarskom razvoju temeljenom na načelima održivosti, posebice kroz pripremu zajedničkih projekata za korištenje međunarodnih i sredstava Europske unije.

Republika Hrvatska je kroz postupak pristupanja Europskoj uniji implementirala znanja i najbolje europske prakse, koja iskustva danas prenosi susjednim državama koje su na putu koji je Hrvatska prošla. Ministar Zmajlović istaknuo je da vjeruje da će iskustvo koje je Hrvatska stekla u pristupnim pregovorima uvelike pomoći i olakšati posao koji je pred Crnom Gorom kako bi uskladili svoja zakonodavstva i preuzeli zajedničke politike u zaštiti okoliša.

Najčitanije