14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U hramu Svetog Spasa obilježena slava zaštitnika Herceg Novog

U hramu Svetog Spasa obilježena slava zaštitnika Herceg Novog

U hramu Svetog spasa na Toploj juče je obilježena slava zaštitnika grada Herceg Novog Svetog Arhiđakona Stefana. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, a prisustvovali su brojni građani, kao i predsjednik i potpredsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i Miloš Konjević.

Vladika Grigorije zahvalio je svima koji su došli na jutrošnju liturgiju, a predsjedniku Katiću, zajedno sa saradnicima i narodom, čestitao današnju veliku slavu.

U hramu Svetog Spasa obilježena slava zaštitnika Herceg Novog

-Herceg Novi je stavljen pod zaštitu jednog od najdivnijih svetitelja crkve Božije, svetog Arhiđakona i Prvomučenika Stefana. Sveti Stefan je, kao što vam je svima poznato, bio usmjeren ka Bogu, ka istini i pravdi. Tri čudesne stvari su povezane sa njim: njegova neizmjerna ljepota, mladost spremna na žrtvu i neizreciva ljubav prema Bogu. Zato je on i vidio lice Gospodnje, i zato je, ogledajući se u tom licu, i njegovo lice zasijalo kao sunce, ali mu se srce otvorilo da bude bogoliko, da kaže „Oprosti im Gospode, jer ne znaju šta rade“ za one koji su ga kamenovali. Zato je svaki građanin ovog grada pozvan da bude kao Sveti Stefan – mlad, lijep i prepun ljubavi. Ma koliko da ima godina, jedina mogućnost da bude takav je da gleda u lice onoga koji je vječno mlad i pun ljubavi, u lice onoga koji je stvorio svaku ljepotu i kroz kojeg je stvorena svaka ljepota, kazao je vladika Grigorije.

On je naglasio da je sa našim gradom povezan iz više razloga. Rođen je i dio života proveo gdje i osnivač grada, u Bogovcu u mjestu Vareš, a trenutno stoluje u Mostaru, istom gradu u kojem je stolovao obnovitelj grada, Herceg Stefan Vukčić Kosača.

U hramu Svetog Spasa obilježena slava zaštitnika Herceg Novog

– U novije vrijeme sam vezan i jednom lijepom novinom, a to je što je gradonačelnik iz naše parohije. Daće Bog da svojom žrtvom i ljubavlju napravi ovaj grad kao što je to nekad uradio Herceg Stefan, kao što ga je utemeljio Tvrtko. Da obnavljate, da ispravljate greške i da pravite nove, lijepe stvari, sa domaćinskim vrlinama za koje sam čuo, sa sposobnostima za koje su mi dobri ljudi rekli, i sa vjerom koju imate, sigurno ćete uspjeti samo ako se ne budete plašili. Ako budete hrabri i odlučni, uspjeh će biti zagarantovan, poručio je vladika Grigorije.

Najčitanije