3 C
Kotor

Slušaj online radio

Horvat prije pedeset godina iz Kotora isplovio na put oko svijeta

Na jučerašnji dan, 31.avgusta prije pedeset godina Joža Horvat (1915.- 2012.) sa sinom Markom, suprugom Renatom i još dva člana posade, Žikom i Vladom uputio se „Besom“, jedrilicom koja je mnogima od nas oblikovala barem dio života, iz Kotora na plovidbu oko svijeta. Žika ga je ubrzo napustio a na posljednjem dijelu plovidbe pridružio mu se i drugi sin, Mićo.

Nakon skoro dvije godine „Besa“ se vratila u Kotor a koju godinu kasnije Joža će nam podariti putopis „Besa“ koji će ga uvrstiti u svijetske antologije tog žanra. Mora se nikad više neće osloboditi, ostat će mu vjeran do smrti prije tri godine. Uzelo mu je jednog sina, na neki način i drugoga, uspomenu na tu danas gotovo mitsku plovidbu čuvaju prekrasne knjige koje nam je ostavio i svi mi koji smo ga imali sreću poznavati.

U legendu je ušao “Besom” – brodom i knjigom. Knjiga je rođena na “Besi”, a “Besa” u pulskom škveru. To je izniman brod građen od kromiranog čeličnog lima za podmornice, koji su Nijemci ostavili u Puli 1945. godine. Nacrte je izradio Beograđanin, inženjer Života Pavlović.

Nakon što je godinu dana ranije u pulskom škveru dovršio gradnju i opremanje ove 16-metarske jedrilice, tipa ketch, teške 25 tona, Horvat je 31. kolovoza 1965. krenuo je na put oko svijeta iz Kotora. U pustolovinu se zaputila peteročlana posada. Uz Horvata, tu su bili njegova supruga Renata, sin Marko, inženjer Života Žika Pavlović i pridruženi član posade Vlado Hrlić.

Početkom iduće godine, tijekom boravka u Panami, Pavlović ih napušta pa je svijet na koncu oplovila četveročlana posada.

U romanu “Besa” čitamo odlomak: “Ova bi knjiga davno već bila napisana i objavljena da mi jedne noći đavo nije šapnuo u uho: ‘Prodaj Besu, sagradi novi jedrenjak i još jednom kreni na put oko svijeta!’ Sklon kojekakvim grijesima, poslušao sam nečastivog. Moj novi brod se zove Modra Lasta.

Upitao sam đavla:

‘Koga da povedem sa sobom na put?’

On, prokletnik, lukavo se nasmiješi i procijedi kroz zube:

‘Uzmi samo ženu i sina!’

Dok vi čitate ovu knjigu, Renata, Marko i ja već siječemo pučinu i žurimo u vidokrug sazviježđa Južnog Križa”.

Najčitanije