Hoće li washingtonia odoljeti surlašu ?

Tivatska gradska riva definitivno gubi prepoznatjiv izgled jer će biti posječene sve oboljele velike kanarske palme

Komunalno preduzeće Tivat na glavnoj zelenoj povšini na gradskoj rivi i šetališt u Pine posadilo je tri nove sadnice palmi vrste washingtonia robusta, kao ogledni primjer kako bi trebalo da izgleda ta zelena površina nakon što sa nje, sada već izvjesno, budu uklonjene sve velike kanarske palme koje su ovdje zasađene prije oko 80 godina.

Naime, štetni insekt crveni palmin surlaš već je potpuno uništio deset od ukupno oko 20 stabala velikih palmi vrste kanarska datula  koje su svojim velikim krošnama decenijama bile svojevrsno vizuelno obilježje gradske rive i centra Tivta. Uprkos svim preduzetim mjerama i višestrukom prskanju stabala insekticidom, gotovo je izvjesno da će surlaš u dogledno vrijeme uništiti i sve preostale kanarske palme na gradskoj rivi, pa se u Tivtu razmišlja kojom novom biljnom vrstom da se zamijeni taj drvored. U Komunalnom su odlučili da na dijelu rive gdje je već stradao najveći broj kanarskih, eksperimentalno posade tri nove sadnice palmi vrste washintonia robusta koje građani kolokvijalno nazivaju lepezastim palmama, a koje su se do sada pokazale mnogo otpornijim na surlaša u odnosu na kanarske palme.

„Ovo je samo prooba da vidimo kako to može izgledati i da ispitamo reakcije građana. Konačno riješenje na koji način i kojom vrstom će se supstituisati uništene kanarske palme na Pinima daće stručna komisija koju će formirati Opština, a nadležni opštinski sekretarijar treba da donese i konačno riješenje o uklanjanju uništenih ili već nepovratno oboljelih palmi.“- kazao je „Vijestima“ direktor Komunalnog preduzeća Vlado Đukić. On je rekao da jedna sadnica oko tri metra visoke palme vrste washingornia košta između 300 i 500 eura, pto je znbalajno jeftinije od novih velikih sadnica kanarskih palmi koje su se pokazale vrlo podlošnima napadu surlaša.

Tužan izgled Pina

Radnici i mehanizacija Komunalnog danas su posjekli vrhove ukupno 6 velikih kanarskih palmi sa kojih je metodom dendrohirurgije, već prethodno uklonjena krošnja u slaboj nadi da će se one oporaviti od napada surlaša. Kako taj najradikalniji zahvat na žalost nije uspio, ova stabla će nakon novogodišnjih praznika i definitivno biti potpuno posječena.

Inače, do sada je u Tivtu na javnim zelenim površiinama, ali i u privatnim dvorištima surlaš porpuno uništio nekoliko desetina kanarskih palmi od kojih su neke buile stare i preko 120 godina. S ve to nadleđne državne službe posmatrale su skreštenih ruku, ni ne pokušavši da se ozbiljnije i osmišljenije pozabave elementarnom nepogodom koja je bukvalno poharala sve primorske gradove i njihov izgled promijenila do neprepoznatljivosti.

3 Komentari

  1. Nedovoljno ste proučili problem stradanja palmi prije pisanja teksta. Masovni pomor palmi izazvala je hladnoća prošle zime koja je sa aspekta tropske vegetacije bila najgora u zadnjih 50 godina. Stradale su od hladnoće i vrste koje i ne znaju za surlaša ( limuni stari više od 50 godina, araukarie i sl. ). Surlaš ubija palme sporo i to pojedinačno a ne masovno. Washingtonia robusta je otporna na minus temperature jer podnosi i – 20 stepeni bez problema.

  2. Postovani, imam jednu ideju bilo bi divno da Opszina Tivat doniria nove vrste palmi, domacinstvima koji su ostali bez njih !

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.