HN – Kanalizacioni kolektor gotov do kraja godine? – Nadaju se da neće doći do raskida ugovora

Rivijera HN
Rivijera HN

Kanalizacioni kolektor u Herceg Novom trebalo bi da bude gotov do kraja godine, uvjereni su u turskoj kompaniji Ćeltičoglu, koja je do sada završila 80 odsto posla. Nadaju se da neće doći do raskida ugovora koji je nedavno najavljen zbog spornog plaćanja, pa zato pozivaju novinare na još malo strpljenja.

“Kompletno, svi radovi bi se trebali završiti do kraja godine. Herceg Novi u Bokokotorskom zalivu je poslednji počeo sa izgradnjom kanalizacionog sistema, a sigurno će prvi završiti”, kazao je predstavnik turske kompanije, Zoran Marasović, za RTCG.

Na deset lokacija od Kamenara do Forte Mare radi se na kanalizacionom kolektoru kako bi se prije početka ljetnje turističke sezone dovršilo što više posla, a nakon ljeta očekuje se završnica projekta, od kojeg je 80 odsto već privedeno kraju.

Tako će, ako sve bude teklo po planu, izgradnja kanalizacionog kolektora od 30 km biti završena nakon tri godine. A što su se radovi sa ugovorenih 18 mjeseci toliko odužili, Turci tvrde da imaju višestruka opravdanja.

“Najvažniji problem nam je spori dotok novca, odnosno finansiranje, sporo plaćanje projekta. Mi smo u ovaj projekat ukupno uložili između 14 i 15 miliona eura, a do sada je kroz naše situacije isplaćeno oko 10 miliona eura. Procedure koje usporavaju ovakav projekat u finansiranju, a koje bi trebalo da budu brže, da bi mi isto tu brzinu pokazali na terenu”, istakao je Marasović.

Kanalizaciona mreža HN
Kanalizaciona mreža HN

A upravo na terenu nije falilo problema i neplaniranih situacija.

“Jedan od bitnih problema uske ulice je veliki broj postojećih, a neprikazanih, instalacija, nedovoljan broj prilaza gradilištima i, naravno, turistička sezona. Ona je ograničavajuća u smislu kad se mogu početi radovi i kad moramo završiti”, naglasio je Marasović.

Kada se svemu dodaju vremenske neprilike, intezivnih radova na kolektoru je, kažu, bilo svega četiri mjeseca po godini. I pored zastoja u radu, računi za isplatu radnika i ostalih troškova firmi su redovno stizali. Zbog svega, nedavno su najavili raskid ugovora. Tu su namjeru pojasnili lokalnoj samoupravi od koje očekuju reakciju.

“Iskreno se nadam da neće doći do raskida ugovora”, poručio je Marasović.

Raskid ugovora, smatraju, nije u interesu nikom u Herceg Novom, ni njima kao kompanija koja je u projekat dosta uložila, ali ni hercegnovskom turizmu od kojeg živi većina Novljana. Zato Turci imaju razumijevanja za opravdano nezadovoljstvo mještana, čije goste, već treću sezonu zaredom, dočekuju raskopane ulice.

“Molimo ih i dalje za strpljenje. Ovim projektom će dobiti vrlo moderan i kvalitetan sistem, koji će poboljšati kvalitet mora i turističku ponudu i samim tim. Sigurno će drugačije zvučati kad neko zna da Herceg Novi ima riješen kanalizacijski sistem”, kazao je sagovornik za TVCG.

Ako Novljanima može biti za utjehu, izgradnja sličnih projekata zna da traje i duže, tako je kanalizacioni sistem u Ekokaštelanskom zalivu u Hrvatskoj rađen 25 godina, a izgradnja hercegnovskog, vrijednog preko 18 miliona eura, počela je u oktobru 2012. godine.

Izvorwww.rtcg.me
Podijeli

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.