12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

HN – “Buđenje ljeta” na tvrđavi Forte Mare

Forte Mare
Forte Mare

“Budjenje ljeta” naziv je koncerta koji će biti održan na tvrđavi Forte Mare, u svitanje 4.45, sati u nedelju 21. juna.

Dočekati ćemo ljeto i proslaviti Svjetski Dan Muzike 21. jun, koncertom kvarteta “Jela Cello Quartet”, ( Jelena Jela Mihailovic – violoncelo, Jelena Adamovic i Mariana Peleš – violine i Tamara Grubin – viola),  poručuju iz JUK Herceg Fest, koji u saradnji sa Gradskom kafanom i Hotelom Lighthous, organizuje koncert.

U mnogim zemljama svijeta, 21. jun obilježava se kao Svjetski dan muzike odnosno “Fete de la Musique”. Toga dana muzičari amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost muzike u svakodnevnome životu.

Buđenje ljeta
Buđenje ljeta

Još 1976. godine, američkome muzičaru Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju muzike, pa je predložio da se jedna takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski je dan muzike zaživio najprije u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švajcarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.

Od 2005. godine manifestacija je – uz slogan „faites de la musique“ – stvarajmo muziku međunarodnog karaktera, pa se širom svijeta organiziraju okupljanja brojnih muzičara i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama muzike.

U kolijevci Svjetskoga dana muzike, toga je dana dopušteno je izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a niko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

Najčitanije