12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Hitno uništiti palme napadnute crvenim surlašem i izvršiti hemijski tretman – kasno je…

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove poziva lokalne uprave na primorju da preduzmu hitne korake u sprovođenju fitosanitarne mjere – uništavanje palmi napadnutih crvenim palminim surlašem.

Uprava poziva sve držaoce palmi da izvrše hitan hemijski tretman svih vrsta palmi na primorju, s obzirom da je na osnovu pregleda feromonskih klopki na prisustvo crvenog surlaša u više primorskih opština konstatovano značajno povećanje broja imaga u klopkama, u odnosu na prethodni pregled.

Za efikasno sprovođenje fitosanitarnih mjera u borbi protiv palminog surlaša presudno je da lokalne uprave reaguju brzo i efikasno, pokazujući odgovoran odnos prema problemu palminog surlaša koji narušava pejzažni ambijent u primorskim sredinama.

Apelujemo na organe lokalnih samouprava da mjere uništavanja napadnutih palmi sprovedu, kako na javnim površinama, tako i kod fizičkih lica, jer jedino ako se mjere sprovedu duž čitavog primorja možemo očekivati bolje rezultate i suzbiti širenje štetnog organizma na najmanju moguću mjeru.

Na ovaj način, stvorićemo uslove da infestacioni potencijal palminog surlaša svedemo na minimum za narednu godinu.

Dodatno, eliminišu se i bezbjednosni rizici po stanovništvo, s obzirom na opasnost od obaranja stabala usljed jakih vjetrova koji su česta pojava na primorju.

Imajući u vidu vremenske uslove i činjenicu da je primijećena velika aktivnost imaga (registrovan masovan let u okolini klopki), apelujemonasvedržaoce palmi da izvrše hitan hemijski tretman svih vrsta palmi na cijelom primorju. Za tretiranje koristiti preparate na bazi dimetoata ili hlorpirifosa.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Upavom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pružiće lokalnim upravama na primorju stručnu podršku, kaže se u saopštenju.

Nove razglednice iz Boke

Palmin surlaš kreira pejzaž

Inače, Boka News je više puta pisao o problemu palminog surlaša te ukazivao kako je u svijetu riješavan ovaj problem na različite načine.

Za vlast u bokeljskim opštinama mašina koja na bazi mikro talasa uništava ovu štetočinu je bila skupa oko 150.000 eura…

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije