8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

HGD proslavilo jubilej 15 godina rada

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore (HGDCG)  prigodnom svečanošću  proslavilo je petnaestu obljetnicu postojanja i rada u subotu u Kotoru.

Na svečanosti  u velikoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” održano je muzičko veče na kome su nastupili klape Bisernice Boke i Incanto, sastavi Poly & Lungomare, Tri kvarta i klapa Poklisari iz Dubrovnika i mandolinski sastav HGD-a “Tripo Tomas”.

Brojne goste i zvanice pozdravio je predsjednik Društva Marijo Brguljan, koji je podsjetio na ratana vremena 1991.godine, težak položaj Hrvata u Crnoj Gori, iseljavanje, ali i javljanje ideje da se formira društvo koje bi imalo polivalentnu zadaću u djelovanju u domenu društvenih djelatnosti i kulture. Tako je 23. juna 2001 . godine formirano HGD CG sa ciljem očuvanja duhovne i kulturne baštine Hrvata u Crnoj Gori, kao i promovisanju, unapređivanju i  izgradnji pluranih vrijednosti društva kojem hrvtska nacionalna manjina pripada.

„Društvo je za svojih petanest goduna imalo preko 1300 aktivnosti, relizovalo preko 600 projekata. Neki projekti zavrjeđuju pažnju. Formirali smo časopis „Hrvatski galsnik“ i do danas izdali 140 brojeva, izdali preko 18 knjiga i monografija, utemeljili hrvatsku nastavu u Crnoj Gori, realizirali projekat „Bokeljska priča“ koji je ispričana u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci, Omišu, Podgorici. Obnovili pučku svečanost „Tripundanska veče“ osnovali Mandolinski orkestar „Tripo Tomas“, tradicionalno organiziramo Božićne koncerate u gradovima Crne Gore gdje žive Hrvati…“ – kazao je između ostalog Marijo Brguljan predsjednik HGD CG.

On je podsjetio na brojna priznanja i nagrade koje su dobili članovi Društva, kao i na neophodnost riješavanja dugogodišnjeg problema, uslova za rad – prostora.

Proslava 15.godina HGD
Proslava 15.godina HGD

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić ovom prigodom uručio je medalju povodom 850 godina posvećenja katedrale Svetog Tripuna, koju je primila urednica „Hrvatskog glasnika“ Tijana Petrović,  za informisanje javnosti o proslavi jubileja i svih svetkovina.

Proslava 15.godina HGD
Proslava 15.godina HGD

Na svečanosti su dodjeljene zahvalnice pojedincima koji su doprinjeli razvoju HGD.

Branko Lukovac prvi ambasador Crne Gore u Hrvatskoj u svom obraćanju prisjetio se uspostavljanja prvih diplomatskih veza i doprinosu HGD-a na stvarnju kulturnog mosta između dviju država. U ime počasnih članova društva iz Dubrovnika prigodan poklon uručio je bivši dožupan Dubrovačko-neretvanske županije Miše Galjuf.

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore osnovano je 2001. godine i nevladina je i neprofitabilna udruga koja okuplja Hrvate, sa svrhom očuvanja i promoviranja kulturne baštine Hrvata u Crnoj Gori kao autohtonog naroda.

Društvo ima svoje podružnice u Kotoru, Tivtu, Podgorici, Baru i Herceg Novom.

 

Najčitanije